Gepubliceerd op 27 oktober 2016

Voorkom WGA-hoofdpijn

Als werkgever bent u in toenemende mate verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van uw zieke (ex-)werknemers. Na twee jaar van ziekte beoordeelt UWV of uw werknemer een arbeidsongeschiktheids-(WIA-)uitkering krijgt. De WGA-uitkering is onderdeel van de WIA en heet officieel Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, afgekort WGA.

Deze uitkering is bestemd voor uw (ex-)werknemer die het eigen werk niet meer kan en met ander werk tenminste 35% of meer inkomensverlies lijdt. De WGA geldt ook voor uw (ex-)werknemer die volledig arbeidsongeschikt is, maar waarbij er nog verbetering mogelijk is. Zoals bij veel bedrijfskosten kunt u zich als ondernemer hier ook voor verzekeren. U heeft daarbij twee mogelijkheden:

Eigenrisicodrager of juist niet?
Voor de meeste werkgevers is de WGA in toenemende mate een hoofdpijndossier waarin het maken van de juiste keuzes erg lastig is. Eén ding is wel duidelijk: de werkgever draagt altijd de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. De ‘zogenaamde’ verschillen:

1. Geen eigenrisicodrager WGA -> Publiek verzekeren bij UWV
Voor (ex-)werknemers die na de twee jaar van ziekte in de WGA terecht komen, betaalt u uiteindelijk de rekening. U blijft namelijk via UWV nog tien jaar voor deze werknemers financieel verantwoordelijk en dit merkt u aan uw (gedifferentieerde) WGA premie. Doordat uw (ex-)werknemers een WGA-uitkering ontvangen, verhoogt de Belastingdienst uw gedifferentieerde WGA-premie. Omdat deze verhoging over uw totale loonkosten wordt berekend, gaat dit vaak om aanzienlijke bedragen. Dit geldt overigens ook voor (ex-)werknemers die ziek uit dienst zijn getreden na een tijdelijk contract!

2. Eigenrisicodrager WGA
Werkgevers die het risico van gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid niet publiek willen verzekeren bij het UWV, kunnen ook besluiten Eigenrisicodrager (ERD) te worden. Zij betalen aan UWV alleen de basispremie, niet de gedifferentieerde premie, en zijn zelf tien jaar lang verantwoordelijk voor de re-integratie en de uitkeringen van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers. Ook voor de re-integratie van deze werknemers wanneer zij al uit dienst zijn. Draagt u het risico van de WGA zelf dan kunt u dit via een verzekeraar afdekken of zelf volledig betalen. In beide gevallen ontvangt u maandelijks een factuur van UWV (= de WGA uitkering van uw (ex-)werknemer). In het eerste geval stuurt u deze door naar de verzekeraar, in het tweede geval betaalt u zelf. Uw verzekeraar zal, bij schade (= instroom WGA), haar schadelast aan u doorberekenen door de premies voor uw verzekering aanzienlijk te verhogen.

Kortom, de ‘vervuiler’ betaalt, deze kosten kunnen in twaalf jaar (twee jaar loondoorbetaling wegens ziekte en tien jaar WGA) oplopen tot wel € 240.000 per werknemer. De rekening komt in beide situaties bij de ondernemer te liggen. Het is dus aan te bevelen om te kijken of u op deze kosten kunt besparen. Hoe doet u dat?

Oplossingen
U kunt op deze kosten besparen door tijdens, maar ook na de twee jaar van ziekte actief uw verzuimende (ex-)werknemer te blijven volgen. Mocht het zo zijn dat deze werknemer op een bepaald moment buiten de WGA valt, dan beperkt u de schadelast en dalen uw premies. Hiervoor zijn de volgende mogelijkheden:

1. Van WGA naar werk of WW: De belastbaarheid van uw werknemer neemt toe omdat zijn klachten verminderen. Of uw (ex-)werknemer vindt nieuw werk door opleiding en bemiddeling. Hierdoor nemen zijn verdiensten toe en ontvangt hij minder uitkering.

De uitkering wordt lager of verdwijnt en daardoor ook uw kosten. Een goede begeleiding van uw (ex-)werknemer is noodzakelijk om deze schadelastbeperking te bewerkstelligen. MCZ heeft ruime ervaring met de re-integratie van (ex-)werknemers naar nieuw werk. MCZ biedt maatwerktrajecten, gericht op het benutten van de beschikbare arbeidsmogelijkheden. Ook uw (ex-)werknemer is gebaat bij een dergelijk traject aangezien dit resulteert in actieve deelname aan de arbeidsmarkt. Een win-winsituatie dus.

2. Van WGA naar IVA: UWV kan van mening zijn dat uw (ex-)werknemer wel volledig arbeidsongeschikt is, maar nog niet duurzaam (verbetering is mogelijk). Hij krijgt dan een WGA-uitkering. Echter, mocht na verloop van tijd blijken dat zijn beperkingen toch duurzaam zijn dan komt hij in aanmerking voor een IVA-uitkering. Deze uitkering komt i.t.t. de WGA niet voor uw rekening. Er is dan ook sprake van een forse schadelastbeperking. Onze hierin gespecialiseerde bedrijfsarts en arbeidsdeskundigen checken periodiek de status van uw WGA-dossiers. Hierbij wordt bekeken of de belastbaarheid van uw (ex-)werknemer is veranderd en daardoor sprake is van een mogelijke IVA-situatie. Wij zullen dan tegen de beschikking bezwaar aantekenen en/of een herbeoordeling bij UWV aanvragen. Hiermee wordt uw gedifferentieerde WGA-premie aanzienlijk verlaagd en/of vervalt de schadelast voor uw verzekeraar waardoor u aanzienlijke premieverhoging voorkomt.

Wanneer overstappen?
Werkgevers kunnen twee keer per jaar overstappen van UWV naar ERD, per 1 januari en per 1 juli. De opzegtermijn bedraagt dertien weken. Het verzoek om Eigenrisicodrager te worden moet dus worden ingediend vóór 1 april, of vóór 2 oktober. U kunt zich aanmelden via de Belastingdienst.

MCZ – Schakel naar Werk
MCZ – Schakel naar Werk staat voor een klantgerichte en resultaatgerichte samenwerking. Zij onderscheiden zich door een creatieve en effectieve aanpak. Zij denken mee in kansen, mogelijkheden en oplossingen maar verliezen daarbij het doel en de wettelijke kaders niet uit het oog. Ze zijn duidelijk en vertalen de vraag van de klant direct naar hun dienstverlening. MCZ – Schakel naar Werk is actief in geheel Zuid-West Nederland en werkt samen met de beste bedrijfsartsen, re-integratiecoaches en andere specialisten.

Neemt u gerust contact op om de diverse mogelijkheden te bespreken en u van een goed advies te laten voorzien.

MCZ
www.mcz.nu

Onze partners