Gepubliceerd op 5 december 2016

Dag van de duurzaamheid in Schiedam

vlnr_eelco_schippers_inge_albregtse_en_jeroen_ooijevaar-b_optAls de Dag van de Duurzaamheid in Schiedam op maandag 10 oktober íets heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat ook het bedrijfsleven duurzaamheid langzaam maar zeker omarmt. Logisch, er is geld mee te verdíénen in plaats van dat het geld kóst.

De Dag van de Duurzaamheid in Schiedam was een initiatief van organisatoren Eelco Schippers (programmamanager Duurzaamheid gemeente Schiedam), Inge Albregtse (voorzitter Energiek Schiedam) en Jeroen Ooijevaar (fractievoorzitter GroenLinks in Schiedam). Laatstgenoemde benaderde de gemeente Schiedam tijdens de raadsvergadering waarin het duurzaamheidsprogramma unaniem werd aangenomen (31 mei 2016, red.) met het verzoek om net als in de ‘grotemensenwereld’ in 2015 in Parijs, ook een ‘klimaattop’ in Schiedam te houden. “Een ludiek voorstel uiteraard”, grijnst Ooijevaar, “maar wel eentje met een serieuze ondertoon. Als het in Parijs kan, waarom dan niet hier in ons Schiedam, dacht ik. Gelukkig pakte de gemeente de handschoen op en toen ook Energiek Schiedam zich aansloot bij de initiatiefnemers, was het plaatje compleet. We zijn vanaf mei aan de slag gegaan om de dag voor te bereiden en ik denk dat we mogen spreken van een succes, waarop zeker voortgeborduurd mag en gáát worden.”

Workshops

Tijdens de inmiddels alweer 8e landelijke Dag van de Duurzaamheid konden bezoekers in de Grote Kerk van Schiedam na het plenaire gedeelte deelnemen aan een viertal workshops: ‘Energiebesparingen in woningen’, ‘Verduurzamen van scholen’, ‘Aardgasloze toekomst’ en ‘Circulaire economie’. Met ruim honderd deelnemers was de interesse in alles was met duurzaamheid te maken heeft, groot te noemen. “Wij waren blij verrast met de hoge opkomst”, kijkt Schippers tevreden terug. “Dat er veel interesse zou zijn, bleek 
eigenlijk al uit het aantal reacties op onze oproep aan Schiedamse bewoners, ondernemers, verenigingen, bedrijven, scholen en sportclubs om mee te doen aan de Verkiezing Duurzame Stadsinitiatieven. Zes finalisten mochten op de Dag van de Duurzaamheid uiteindelijk hun idee om Schiedam baanbrekend te verduurzamen pitchen. Aanwezigen bepaalden dat de Schiedamse Stadsimkers, Life College en Zonnepanelen Vlaardingen in samenwerking met Stichting Milieu Dichterbij elk 5.000 euro krijgen voor verdere ontwikkeling en daadwerkelijke uitvoering van hun plan.”

Duurzaam ondernemen

De workshop ‘Circulaire economie’ was voor bedrijfsmatige bezoekers een uitgelezen mogelijkheid om in het gezelschap van specialisten eens gericht de mogelijkheden en uitdagingen van duurzaam ondernemen te onderzoeken. “Die zijn niet gering voor ondernemers”, weet ook Albregtse, die namens de recent opgerichte coöperatie Energiek Schiedam haar 
belangrijke steentje bijdroeg aan de Schiedamse Dag van de Duurzaamheid. 
“Het beeld van ondernemers dat duurzaam ondernemen met name geld kost, verandert steeds meer. Ondernemers beginnen zich te realiseren dat ze weliswaar soms moeten investeren, maar dat het rendement op investeringen zich steeds sneller uitbetaalt. Ook verandert het beeld van hoe je producten of diensten in de markt kan zetten. Een mooi voorbeeld was tijdens de workshop ‘Circulaire economie’ de ondernemer die als installateur van cv-ketels actief was. Hij had geprobeerd om deze energiezuinige en duurzame ketels te vermarkten, maar door de hogere prijs ondervond hij de gevolgen van de concurrentie om hem heen. Tijdens de workshop werd hem verteld dat hij de ketel ook kan ‘verkopen’ door een bedrag te factureren voor het verbruik van de ketel, beter gezegd: factureren per eenheid ‘warmte’. Dat was voor hem echt een eyeopener, waarmee hij aan de slag zou gaan. Dat er nog veel onwetendheid bestaat, zag je ook terug in de ‘aha’s’ van andere bezoekers, die soms verbaasd waren over de enorme mogelijkheden die er al zijn om heel rendabel duurzaam te gaan ondernemen.”

Energiek Schiedam

Met Energiek Schiedam is meteen ook de organisatie genoemd, die in de nabije toekomst veel vaker een rol zal gaan spelen bij duurzaamheidsinitiatieven in de Jeneverstad. Zo heeft zij het voortouw genomen bij het met zonnepanelen verduurzamen van het Wennekerpand. Via het financieringsmodel ‘crowdfunding’ konden 209 panelen worden geplaatst op het gebouw dat door tal van culturele instellingen wordt gebruikt. Albregtse: “De financiering ervoor was heel snel geregeld. Mensen en bedrijven zien de aanschaf van zonnepanelen als een investering met een hoog rendement. We willen meer van dergelijke initiatieven ontwikkelen. Zo is nu ons project met windmolens in het gebied Vijfsluizen in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat deze voor rekening en risico van zo veel mogelijk Schiedamse participanten worden gerealiseerd. De gemeente Schiedam is een belangrijke partner in het project. En zo wordt Schiedam stapje voor stapje duurzamer. En dat is weer in het belang van bewoners, ondernemers van de gemeente Schiedam, maar natuurlijk ook voor Nederland, Europa en uiteindelijk onze gehele wereld en planeet aarde.” «

Meer informatie of aanmelden voor nieuwe duurzaamheidsworkshops:
Energiek Schiedam
www.energiekschiedam.nl

Gemeente Schiedam
www.schiedamduuurzaam.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass

Onze partners