Gepubliceerd op 27 oktober 2016

Bright Access realiseert veilig werken in de cloud

De cloud dient beschikbaar te zijn voor het mkb, vindt Bright Access. Het bedrijf stelt dan ook ondernemers in staat om op een veilige manier clouddiensten te gaan gebruiken.

In één keer een compleet bedrijventerrein ontsluiten met glasvezel, voor een supersnelle en stabiele internetverbinding, dat is wat Bright Access doet. Vervolgens kunnen aanwezige bedrijven instappen, beslissen om klant te worden en zich aan te sluiten, allemaal tegen hetzelfde voordelige tarief. “Over glasvezel wordt veel te ingewikkeld gedaan: wij maken glasvezel eenvoudig bereikbaar voor het mkb in heel Nederland. Datzelfde geldt voor clouddiensten”, vertelt managing director Janarthanan Sundaram. “Waar het om draait, is hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat iedereen veilig clouddiensten kan gaan gebruiken. Voorheen moest je als ondernemer duizenden euro’s investeren om de cloud te implementeren in je organisatie.

Inmiddels is de instap eenvoudig en voordelig geworden.”Bedrijven gaan steeds meer clouddiensten gebruiken die hen in staat stellen om verder te automatiseren. Deze worden meestal via een standaard internetverbinding tot stand gebracht. Systemen waar clouddiensten draaien hebben echter voortdurend te maken met hackers die proberen zich toegang te verschaffen of ddos-aanvallen die bereikbaarheid en prestaties van de clouddiensten ondermijnen. Bij overstappen naar Voice over IP bijvoorbeeld, een technologie waarmee telefonie via de cloud bij bedrijven zowel voordelig als flexibel kan plaatsvinden, ondervinden gebruikers vaak veel storingen. “Die worden voornamelijk veroorzaakt door slechte intranetverbindingen en aanvallen op de systemen van de leveranciers, waardoor gespreksverkeer niet goed van de klantlocatie bij de systemen van de VOIP-leverancier kan komen.”

Een niet-zichtbare verbinding

Janarthanan Sundaram: “Wij kunnen een belangrijke rol spelen in veiligheid in de cloud. Onze rol in de keten is immers het leveren van verbindingen – daarin is Bright Access dan ook uniek. Kijk, standaard in de markt is dat je een doorsnee internetverbinding krijgt. Wat ons betreft is dat een ouderwets en achterhaald concept. Je kunt namelijk ook een rechtstreekse verbinding maken van de klantlocatie naar de systemen van de cloudleverancier. Dat betekent dat degene die de verbinding levert er iets aan zal moeten doen. Wij doen dat door middel van door ons in het leven geroepen kanalen op de verbindingen die we leveren, voor diensten als administratie, telefonie en cameratoezicht.”Om clouddiensten adequaat te kunnen gebruiken en leveren, moet de totale keten deugen. Naast de systemen van de dienstenleverancier en de apparatuur van de klant moet ook de verbinding tussen beide in orde zijn.

Het opzetten van beveiliging bij de klant en/of de leverancier is complex en van tijdelijke duur – tussen hackers en beveiligers woedt onophoudelijk een spel van kat en muis.“Wij maken van de klantlocatie naar de dienstverlener een gescheiden verbinding, niet zichtbaar voor buitenstaanders. In tegenstelling tot een verbinding via internet, waar je te maken hebt met mogelijke hackers, is deze verbinding inherent veilig en hoeft daarom niet continu beveiligd te worden; het systeem is altijd ongestoord beschikbaar en betrouwbaar. Bovendien zorgen hacker-aanvallen ervoor dat je dienst gaat haperen; je firewall wordt continu beziggehouden waardoor je dienst niet kan draaien waar hij voor bedoeld is. Gevolg: onbereikbaarheid. Omdat wij als Bright Access de verbindingen leveren, kunnen wij onze klanten deze veilige toegang tot de cloud bieden.”

Bright Access

www.brightaccess.nl

Tekst: Theo Bennes / Fotografie: Wim van ‘t Hoff

Onze partners