Gepubliceerd op 2 november 2017

Tekort aan vakkrachten – Samen oplossen!

In dit artikel vragen wij extra aandacht voor een probleem waarmee partijen binnen de Bouwnijverheid steeds meer worden geconfronteerd. Door het schreeuwende gebrek aan technisch personeel zijn er diverse zij-instroom-projecten en activiteiten gestart, om dit tekort enigszins te verminderen. Hierbij informeren wij u over de initiatieven binnen Opstap

Werkgelegenheidsprojecten

In Nederland zijn er meerdere werkgelegenheidsprojecten gestart om voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid te creëren werkervaring op te doen en daarmee de kans op een baan te vergroten. De Bouwnijverheid staat te springen om geschoolde arbeidskrachten, terwijl er grote groepen werknemers thuis zitten zonder werk. De Participatiewet geeft gemeentes een centrale rol om specifieke doelgroepen (uitkeringsgerechtigden) middels diverse projecten in te laten stromen in de reguliere arbeidsmarkt. Het principiële uitgangspunt hierbij is, dat deze mensen worden ondersteund op basis van wat men (nog) wél kan in plaats van wat men niet (meer) kan. Daarbij gebruikte instrumenten zijn o.a

  • Loonkostensubsidies
  • Gemeentelijke subsidies
  • Sectorplannen
  • Proefplaatsingen (werkervaring met behoud van uitkering)

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ziet Opstap het als een morele en logische plicht om perspectief te bieden aan deze doelgroep en daarmee tegelijkertijd het personeelstekort binnen betreffende branches te verminderen. Speciaal hiervoor is er binnen Opstap een projectgroep ‘Participatie’ actief, die nauw contact onderhoudt met de relevante partijen in de markt, zoals gemeentes, UWV, opleidings- en onderwijsbedrijven, Vluchtelingen Werk en uiteraard het bedrijfsleven. Opstap beschikt over een landelijk netwerk van relaties die, zo blijkt in de praktijk, graag mee willen werken om deze doelgroep kansen te bieden.

De duurzame aanpak van begeleiding, bemiddeling en opleiding heeft zich inmiddels bewezen en tot mooie successen geleid. Diverse kandidaten zijn, na het doorlopen van dit traject, inmiddels binnen de bedrijfstak aan het werk. Meer over dit onderwerp kunt u de komende tijd van ons verwachten!

Een greep uit de lopende projecten van Opstap:

Project schildersbedrijfstak

OnderhoudNL heeft ESF-subsidie aangevraagd en gekregen voor een zij-instroom-project. Dit in samenwerking met de drie uitzendpartners: Opstap, Randstad en Faber. Zij zijn verantwoordelijk voor de werving & selectie en bemiddeling van kandidaten.

Project statushouders

Een statushouder is een vluchteling die is ingeburgerd, een verblijfsvergunning, woonruimte en uitkering heeft én in Nederland mag werken. Samen met VluchtelingenWerk en gemeentes selecteren wij kandidaten, die in hun thuisland ruime ervaring hebben met een functie in de bouw.

Project gemeente Enschede i.s.m. SWB

Enschede en Opstap werken hier samen met SWB (Sociaal Werkleerbedrijf Midden Twente).
Werkzoekenden met een Participatie uitkering worden na een voorschakeltraject van 12 weken bij SWB en aantoonbare geschiktheid, aangemeld voor een BBL-opleiding en begeleid naar een reguliere baan.

Behoud van vakkrachten in de bouw

Opstap, Bouwmensen Twente Hengelo en Schilder^sCOOL Hengelo werken samen, om te voorkomen dat talentvolle leerlingen tijdens en na de opleiding de bouw dreigen te verlaten.

Maatwerkprojecten

Op verzoek van en in samenwerking met gemeentes worden door Opstap op maat gesneden arbeidsbemiddelingstrajecten ontwikkeld en tot uitvoering gebracht.

Bent u geïnteresseerd om samen met Opstap uw steentje bij te dragen of heeft u ideeën over de invulling, schroom dan niet en bel: 0800 – 02 02 800

Opstap streeft naar een netwerk van maatschappelijk en sociaal betrokken werkgevers. Samen met u selecteren wij geschikte en arbeidsfitte kandidaten voor uw werkzaamheden en nemen u alle zorg uit handen.

Onze partners