Gepubliceerd op 29 juni 2017

Een duurzame formatie?

Duurzaamheid en innovatie is het thema van dit nummer van Hét Ondernemersbelang. Daar kan je dus wel een paar zinnen, wat zeg ik decameters boeken over vol schrijven. Het zijn namelijk nietszeggende containerbegrippen geworden die te pas en te onpas worden ingezet om beleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, investeringsproposities, wetgeving en wat diens meer zij kracht bij te zetten. Vraag een willekeurige groep wat er nu echt mee bedoelt wordt en je krijgt de meest uiteenlopende definities om je oren.

Afijn, het schijnt dus dat duurzaam moet en dat innoveren moet (al ontbreekt van beide verplichtingen iedere vorm van wetenschappelijke onderbouwing). Maar waarom gaan we er dan zo spastisch mee om? Waarom zit het niet als vanzelfsprekend in de genen van ieder mens, ieder bedrijf, iedere samenleving? Ik denk dat de mens stiekem lui is, een bedrijf stiekem meer gericht is op winst en korte termijn en dat de overheid onbewust onbetrouwbaar is. Al wordt het tegendeel natuurlijk overal uitgedragen. Ik ben er echter van overtuigd, dat als de overheid zijn toezeggingen meer duurzaam zou maken (zodat ze dus langer mee gaan) en het juiste gedrag van haar volk en het bedrijfsleven gaat belonen, er in no time een situatie ontstaat die vernieuwend genoemd mag worden.

Met de juiste sturing bereik je veel zo niet alles. Voorbeelden? Geen stukje kauwgom op de grond in Singapore; 0% bijtelling E-auto’s gaf het hoogste verkoopcijfer van E-auto’s ooit (en dit was dermate succesvol dat de overheid onmiddellijk ingreep…); Noorwegen heeft langs alle snelwegen waterstoftankstations gebouwd met als gevolg dat daar de meeste waterstofauto’s rijden; de Deense overheid investeert continue in research & development waardoor zij aan de top staat van de windenergieketen. En wat stelt Nederland hier tegenover? Bedroevend weinig. We zijn één van de grootste vervuilers in de EU, we blijven bezuinigen op research en onderwijs, lieten de windenergie (notabene als land van de molens) over aan Denemarken, pompte zoveel mogelijk gas onder Groningen weg om ons sociale vangnet te kunnen financieren.

afbeeldingen/demaco_opt.jpgLaten we hopen dat Rutte en Klaver er samen uit gaan komen. Dat is innovatief en zou zomaar nog wel eens duurzaam kunnen zijn… «

Ronald Dekker
Demaco
E-mail rd@demaco.nl
www.demaco.nl

Onze partners