Gepubliceerd op 19 mei 2017

RSI…

RSI…
We hebben er allemaal wel eens van gehoord, in veel gevallen werd het niet serieus genomen. Terecht?
Het antwoord is slechts voor een klein gedeelte waar en in veel meer gevallen toch duidelijk een NEE.
Het gebruik van computers en mobiele apparaten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. We gebruiken niet alleen meer apparaten, we gebruiken ze ook nog eens veel meer. Waar je vroeger voornamelijk op je werk een computer gebruikte zit je nu thuis ook geregeld op een laptop nog even wat mails te controleren, appjes te beantwoorden etc.

We lopen dus nog steeds en veel meer zelfs dan vroeger risico op overbelasting.
RSI staat voor repetitive strain injury. Eenvoudig vertaald naar het Nederlands: spierschade door (langdurig) herhaalde beweging.
Van oudsher wordt RSI veelal gekoppeld aan kantoorwerk. Tegenwoordig blijkt dit lang niet altijd terecht te zijn… geregeld blijkt dat veel klachten ook ontstaan bij andersoortige werkzaamheden waarbij (repeterende) activiteiten uitgevoerd worden. De term RSI wordt tegenwoordig veelal vervangen door de term KANS. KANS staat voor Klachten aan Arm, Nek en Schouders. Een groot verschil is dat bij KANS er niet gesproken wordt over langdurige herhaalde spierbewegingen maar over het feit dat de klachten ontstaan zijn.
In de aankomende serie blogs neem ik jullie graag mee in de verschillende fasen van RSI/KANS: herkennen en vooral het erkennen van klachten kunnen langdurig verzuim en herstel voorkomen!

Maik Passchier, directeur eigenaar van AMA Milieuadvies Arbo & MVO
Leharkade 5 – 1817 HS  Alkmaar
info@arbomilieuadvies.nl
www.arbomilieuadvies.nl

Onze partners