Gepubliceerd op 2 oktober 2017

Voorkomen is beter dan genezen!

In onze praktijk kwamen we onlangs een werkgever tegen die een brief had gekregen van een bedrijfstakpensioenfonds. Die constateerde dat vanwege de activiteiten van de werkgever, deze verplicht pensioenpremies moest betalen voor zijn werknemers, vanaf het moment dat de eerste werknemer in dienst kwam. Het ging hier om een bedrag van meer dan € 300.000 aan achterstallige premies!

pensioen regelingIn Nederland kennen we een aantal sectoren waarbij je als werkgever verplicht bent voor je werknemers pensioen op te bouwen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Zo bouwen bijvoorbeeld werknemers in de bouw, pensioen op bij BPF Bouw en werknemers in de zorg bij pensioenfonds Zorg & Welzijn. Dat klinkt nog wel logisch.

Maar zeevissers zijn verplicht aangesloten bij pensioenfonds PGB; het pensioenfonds waar ook de werknemers in de grafische industrie verplicht hun pensioen opbouwen. Dat klinkt al heel wat minder logisch.

Veel werkgevers denken dat voor hen geen cao of verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is. Omdat ze de activiteiten zoals die bij de Kamer van Koophandel zijn geregistreerd, als uitgangspunt nemen. Maar vaak zijn die activiteiten in de loop van de tijd gewijzigd of is de nadruk op een andere activiteit komen te liggen. Er zijn zelfs werkgevers die bewust de inschrijving bij de Kamer van Koophandel aanpassen.

Niet de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar de daadwerkelijke activiteiten zijn leidend bij de bepaling van het wel of niet van toepassing zijn van een cao of aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds.

Hoe weet je nu of je activiteiten onder de werkingssfeer van een bepaald bedrijfstakpensioenfonds vallen? Het juiste antwoord is: dat kun je nalezen in de Staatscourant (ik hoor u nu al denken: “Welke krant?”).

Heb je deze eerste lastige horde genomen en eindelijk het gepubliceerde besluit gevonden dat op jou van toepassing lijkt, dan volgt een nog grotere uitdaging. De tekst staat vol met opsommingen en heel veel bijzinnen die beginnen met “tenzij, want, maar of mits”. En als je dan ook nog de woorden “onder meer” tegenkomt, is het helemaal de vraag hoe je moet interpreteren wat wordt bedoeld.

De bedrijfstakpensioenfondsen doen hier hun voordeel mee en schrijven je bij het minste vermoeden al aan met de mededeling dat ze constateerden dat je je verplicht moet aansluiten. Als dat niet juist is, is het aan jou als werkgever om aan te tonen dat dat niet zo is. Lukt dat niet, dan ben je, zoals de werkgever in het begin van dit artikel, verplicht om die drie ton achterstallige premie te betalen.

Wil je dit voorkomen, wacht dan niet af, maar neem het heft in eigen handen. Breng je activiteiten nauwkeurig in kaart en vraag bij twijfel advies aan je pensioenadviseur. Deze kan je met zijn of haar expertise behoeden voor hoge onverwachte kosten.

Je kunt uiteraard ook een afspraak maken met Laater. Ons telefoonnummer is 0888 – 77 79 99.

Laater is een onafhankelijk pensioen- adviesbureau. De adviseurs van Laater zorgen ervoor dat de pensioenregeling zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van werkgever en werknemer. Maar ze doen meer. Kijk op www.laater.nl naar de mogelijkheden. «

Laater Kantoren in Breda en in Veghel.
Telefoon 0888 – 77 79 99
www.laater.nl

Onze partners