Gepubliceerd op 2 december 2016

‘Verboden toegang voor onbevoegden’

Vijf euro kost de sticker, een geëmailleerd bord een kleine vijftig euro. Zet het plaatje op de homepage van de interactieve website, dan is meteen het IT-systeem afdoende beveiligd. Toch?

Geen inbreker heeft zich ooit op andere gedachten laten brengen door een blauw bord. Het lijkt net zo min reëel om te verwachten dat de cybercrimineel zijn snode plannen staakt vanwege de waarschuwing dat de ongewenste bezoeker ‘niet welkom’ is. Dat is de harde realiteit die de aanleiding vormt voor dit verhaal. De Rijense software-ontwikkelaar Ecommany doet niet aan waarschuwen, maar ontwikkelt software en beveiligt -en passant- het IT-systeem op het allerhoogste niveau. Denk daarbij vooral aan het platform waarop de organisatie zelf, toeleveranciers, partners én klanten (huurders, patiënten, studenten, veldwerkers) toegang hebben. De plek waar continu data heen en weer stroomt. Soms zijn die gegevens van nul en generlei waarde, soms is de data juist extreem kostbaar of hoog sensitief.

Uitzonderingspositie

De aandacht voor beveiliging verraadt het DNA van de onderneming. Maar het is zeker niet de corebusiness van de dienstverlener die vijftien professionals aan boord heeft. De tweekoppige directie kiest voor een andere aanvliegroute dan gebruikelijk. Het zoeken van ICT-oplossingen is niet de enige oplossing. 
De in deze branche ongebruikelijke combinatie van bedrijfskundige en ICT-
kennis van directeur Frank Coolen en zijn compagnon Dick van Balgooij, dwingt de softwaremakers om eerst een procesanalyse te maken. “Wat ons onderscheidt is het verdiepen in de business en problematiek 
van de klant. Daarop volgt dan een resultaatgerichte oplossing die concreet waarde toevoegt aan het proces bij de opdrachtgever. Een tweede kenmerk is dat 
wij bekend staan als een partij die de deadline én het budget van de klant respecteert.” 
Frank Coolen benadrukt dat Ecommany als organisatie direct toegankelijk is en bovendien flexibel en adequaat in de markt staat: “Wie denkt dat het normaal is dat de reactietijd naar klanten vier uur of nòg langer bedraagt, heeft een ander beeld van dienstverlening dan dat van ons.”

Lager gekwalificeerd, hoge kwaliteitsnorm

De software van Ecommany is praktisch georiënteerd en eenvoudig in gebruik. 
Voor een bekende Nederlands hightech onderneming is een ingenieuze oplossing bedacht voor de instructie van praktisch geschoold personeel. Bij de productie van complexe elektronica volgen de medewerkers de processtappen op een tablet. Na elke handeling volgt een bevestiging. “Dit gaat zover, dat de TD een seintje ontvangt om gereedschap te kalibreren.” Dankzij de inzet van slimme software is lager gekwalificeerd personeel in staat om een hoge kwaliteitsnorm te realiseren. Een hogere productiviteit met nihil uitval.

Gecertificeerd

“Nog even dit over actuele ontwikkelingen in veiligheid. Op 1 januari van dit jaar is de wet Meldplicht Datalekken ingevoerd. De Autoriteit Persoonsgegevens deelt boetes uit in het geval dat een organisatie een datalek ten onrechte niet meldt”, waarschuwt Coolen. “Pas op, de maximale dwangsom bedraagt maar liefst € 820.000. Dan heb ik nog niets gezegd over nieuwe Europese wetgeving op dit vlak. Vanaf 2018 gelden nòg strengere regels”, wijst hij op de feiten. “Kort samengevat komt het erop neer dat data in systemen adequaat beveiligd moet zijn. Voor privacygevoelige gegevens snapt iedereen dat. Maar ik wijs vooral op het eigen intellectuele eigendom 
dat misschien op straat komt te liggen.”

Op de koffie

Twijfel over het niveau van Ecommany is 
niet nodig. Binnenkort is het de eerste Nederlandse ontwikkelaar met een veiligheidscertificaat volgens de allerhoogste internationale standaard. Als hiermee de interesse is gewekt”, stelt Coolen voor, “kom dan een keer op de koffie in Rijen. Dan praten we een uurtje en help ik je verder. De kennismaking en de koffie zijn voor mijn rekening.” «

Ecommany B.V.
www.ecommany.com

Tekst: Bart Kin / Fotografie: Kees Bennema

Onze partners