Gepubliceerd op 16 december 2016

“Ketensamenwerking vereist elkaar aanvoelen, aanvullen en uitdagen”

Ketensamenwerking is in de optiek van Modderkolk een logisch groeiscenario. Een proces van integratie van systemen, werkwijzen en zienswijzen van de partners. Insteek: resultaat dat meer oplevert dan de som der delen. Bas Ceelen licht toe.

“Samenwerken is naar elkaar toegroeien, maar ook zelf groeien en verbeteren. In het geval van Modderkolk is het de uitkomst van de keuze die we een aantal jaren geleden hebben gemaakt om onze services volledig rond de klant te organiseren.”

Die nieuwe visie betekende anders gaan werken. Ceelen:“Dat kon alleen als we onze organisatie fysiek helemaal opnieuw inrichtten. Dat is een continu proces van zoeken, kijken wat waar past en werkt en waar verbetering mogelijk is. Logische stap is dat we ook gingen bekijken wat onze keuze betekende voor de relaties met toeleveranciers, aannemers en eindgebruikers.”

Goederenlogistiek

“Bij de toeleveranciers kwam het bestel- en voorraadproces in beeld. Geleverde goederen werden door ons per project en per apparaat gesorteerd en in ons magazijn opgeslagen. Het was tijdrovend en slokte veel ruimte op. We hebben daarom onze leveranciers gevraagd hoe we dit kunnen ondervangen. Het beste was in onze ogen een plan dat aansloot bij onze bedrijfsfilosofie ‘de klant radicaal centraal’. Dus meedenken en meedoen in een gezamenlijk nieuw proces. De Technische Unie (TU) bleek aan die wensen te voldoen.” “Nu is de magazijnfunctie extern en de logistiek ook deels. De TU vult onze voorraden aan en stelt voor onze projecten pakketten op maat samen. Alles op basis van een geïntegreerd ICT-systeem en ‘just in time’ levering. Onze voorraad service-artikelen, om direct storingen te kunnen oplossen, is nu minimaal omdat TU beschikbaarheid garandeert. Tevens levert TU rechtstreeks aan onze mensen op de locaties. Om te bekijken hoe we de goederenlogistiek verder kunnen aanscherpen zijn TU medewerkers drie dagen per week bij ons in huis. Deze wijze van samenwerken brengt TU en Modderkolk dichter bij elkaar. We begrijpen elkaars beweegredenen en kijken samen of dingen anders en beter kunnen.”

Partnerschap smeden

Andere schakel in de keten is de aannemerij. “We doen veel voor de publieke sector, zoals elektrotechnisch installatiewerk voor waterschappen en civieltechnisch werk. Onze visie is dat we bij deze werkzaamheden partnerschappen moeten smeden met een lange termijn focus. Een strategische en uitvoerende aanpak waarmee je samen de ‘markt’ op gaat. We werken daar nu anderhalf jaar serieus aan. Momenteel zijn we met een drie partners in de slag, waarvan met een heel concreet.” “Belangrijk is dat de bedrijfscultuur overeenkomt, dat je elkaar kunt vertrouwen en op zaken aanspreken. Ideaal is om gedurende een project ook ruimte met elkaar te delen, waardoor je korte lijnen en direct contact hebt. Vanzelfsprekend is er een gezamenlijke en steeds actuele planning, zodat de voortgang meteen zichtbaar is en we indien nodig kunnen bijsturen. Het gaat erom zo samen te werken dat dit ten goede komt aan de kwaliteit en de service.”

Total cost of ownership 

Aan het ‘eind’ van de keten is er de klant, de eindgebruiker. “Klanten kijken steeds meer naar de ‘total cost of ownership’, aldus Ceelen. “Het betekent dat wij voor met name industriële klanten en zorginstellingen het beheer gaan voeren, ofwel garant staan voor het functioneren van de elektrotechniek in huis. Dat kan omdat we de installaties in beeld (data) hebben in onze systemen. Zo kunnen we toenemend preventief handelen. Voor zogenoemde eerstelijnsoplossingen trainen we medewerkers van de klanten. Daarvoor werkt onze celstructuur van kleine teams dichtbij de klant erg goed. Het zijn allemaal natuurlijke partnerschappen die we in de keten aangaan, met als insteek elkaar op een hoger niveau van serviceverlening te brengen.” «

Modderkolk Projects & Maintenance B.V.
www.modderkolk.nl

Onze partners