Gepubliceerd op 4 juni 2019

De uitvaartbranche in ontwikkeling

De Nederlandse uitvaartbranche is in ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop mensen een uitvaart organiseren, maar ook voor het aantal technologische innovaties die de laatste jaren sterk zijn toegenomen. Bovendien groeit de uitvaartbranche in Nederland en zal deze ook nog blijven groeien. Dit valt volgens het CBS te verklaren doordat het aantal overledenen tot 2025 door vergrijzing met ongeveer 1,3% zal stijgen. Hierdoor blijft de vraag naar diensten van uitvaartverzekeringen- en ondernemingen toenemen.

De uitvaartondernemers en verzekeringmaatschappijen zijn zich vanzelfsprekend van deze toenemende vraag bewust. Maar is de consument zich ook bewust van de trends en ontwikkelingen anno 2019 of komen deze onderwerpen pas aan het licht op het moment dat de consument zelf voor keuzes staat? Om voor opheldering bij de Nederlandse consument te zorgen, worden in dit artikel daarom de laatste ontwikkelingen toegelicht.

Algemene ontwikkelingen uitvaartbranche

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal uitvaartondernemingen in de afgelopen 10 jaar is verdubbeld. Daarnaast is in dezelfde periode het aantal crematoria en mortuaria met een derde gegroeid. Door deze groei neemt de concurrentie binnen de uitvaartbranche toe, met een druk op de prijzen als gevolg. Bovendien zijn er nieuwe spelers op de markt: de vergelijkingswebsites voor uitvaartorganisaties en uitvaartverzekeringen. Door deze vergelijkingssites zijn de prijzen en diensten rondom uitvaarten transparanter geworden. Door de toenemende concurrentie en het transparanter worden van de markt, worden uitvaartorganisaties gedwongen om zich te innoveren en/of zich te specialiseren in bijvoorbeeld duurzame en technologische ontwikkelingen.

Duurzame alternatieven

Duurzaamheid is de laatste jaren een onderwerp dat niet meer uit de Nederlandse maatschappij is weg te denken. Deze ontwikkeling heeft niet alleen effect op de levensstijl en keuzes van Nederlandse consumenten, maar ook op de wensen waarop een laatste afscheid georganiseerd kan worden. Zo is de vraag naar een duurzame uitvaart in Nederland toegenomen. Daarnaast worden uitvaartorganisaties door de overheid verplicht om milieuvriendelijker te werken. Door deze maatschappelijke trends zijn er steeds meer uitvaartorganisaties die ecologische uitvaartkisten aanbieden die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Zo bestaat de standaardkist momenteel uit gefineerde eikenhouten spaanplaten, waarbij gebruik wordt gemaakt van lijmen. Juist deze lijmen zijn veelal niet afbreekbaar – en in sommige gevallen zelfs giftig. Een milieuvriendelijk alternatief is een kist waarvan de binnenkant gemaakt is van hennep, bamboe of biologisch katoen en waarbij geen gebruik wordt gemaakt van lijmen.

Technologische innovaties

Niet alleen duurzaamheid heeft invloed op de uitvaartbranche, maar ook de rol van technologie wordt steeds groter.

Zo worden de gedrukte rouwkaarten zoals we die kennen in de meest traditionele vorm steeds minder ingezet. Als alternatief worden er digitale rouwkaarten aangeboden via WhatsApp of email. Deze methode is goedkoper en bovendien minder milieubelastend aangezien rouwkaarten niet meer geprint worden. Deze ontwikkeling leidt tot de opkomst van bedrijven die gesproken digitale rouwkaarten aanbieden.

Daarnaast kiezen nabestaanden steeds vaker om videotechnologie toe te passen tijdens de uitvaart. Hierdoor kunnen familieleden en betrokkenen overal ter wereld de uitvaart bijwonen middels live streaming. Tevens kan het bewaren van de video’s een belangrijke rol spelen in de rouwverwerking.

Ook de ontwikkelingen rondom uitvaarttechnieken staan niet stil. Momenteel zijn er Nederland drie mogelijkheden van lijkbezorging, namelijk; begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Voor de laatste opties kiezen slechts 0,03% van de Nederlanders. Een relatief nieuwe technologie is ‘resomeren’: de techniek waarbij het lichaam van de overledenen wordt opgelost in water met kaliumhydroxide. Dit proces beslaat ongeveer drie tot vier uur. Hierna is het lichaam volledig opgelost en blijft er alleen een waterige oplossing en wit poeder over. Het witte poeder kan, net als bij cremeren, in een urn worden bewaard voor de nabestaanden. In Canada is resomeren al een mogelijkheid van lijkbezorging en het lijkt tevens kans te maken in Nederland. Volgens onderzoek van het TNO is resomeren gunstiger voor de milieubelasting dan begraven en cremeren. Dit heeft ertoe geleid dat er in de Tweede Kamer inmiddels serieus gesproken wordt over de mogelijkheid om resomeren als lijkbezorging aan te bieden. In 2020 wordt resomeren mogelijk toegestaan in Nederland.

Onze partners