Gepubliceerd op 29 april 2020

Werkbank nodig voor je klusbedrijf? 4 overwegingen om te maken bij de aanschaf

Ben jij zo handig dat je jouw eigen klusbedrijf bent gestart of heb jij medewerkers die met hun handen werken? Dan hoort bij de benodigde inventaris naast gereedschap en andere materialen vaak ook een handige werkbank. Is het tijd voor een nieuwe, of start je net en sta je op het punt om je eerste werkbank aan te schaffen? Maak dan eerst de volgende vier overwegingen voordat je een keuze maakt.

Werkbank op wielen

Eén van de eerste belangrijke overwegingen om te maken is of jouw werkbank mobiel moet zijn. Het kan heel prettig zijn om een vaste, stevige werkbank op een vaste plek te hebben staan. Maar op het moment dat het praktischer zou zijn om bepaalde werkzaamheden op een andere plek uit te voeren, heb je daar niet de mogelijkheid toe. Bedenk dus of het voor jou denkbaar is dat je een mobiele werkbank op bepaalde momenten handig zou zijn. Zo ja, kies dan voor de aanschaf van een werkbank op wielen. Misschien heb je of koop je in de toekomst een bestelwagen en kun je zo je mobiele werkbank meenemen naar een klus.

De ideale werkhoogte

Omdat jij of je werknemer waarschijnlijk veel gebruik gaat maken van de werkbank, is het in het kader van de ergonomisch verantwoorde werkplek van belang dat je werkbank de juiste hoogte heeft. Sommige werkbanken hebben een vaste hoogte en kwalificeren zich, afhankelijk van jouw lichaamslengte, wel of niet als geschikt voor jou. Kies je voor een werkbank met een in hoogte verstelbare werktafel, dan kun je de hoogte aanpassen aan wat voor jou de minste klachten oplevert. Dat is een belangrijke investering in je eigen fysieke gezondheid. Loop je namelijk rugklachten of nekklachten op omdat je werkblad te laag is, dan kun je simpelweg op een gegeven moment je beroep niet meer uitoefenen. Dat is een situatie die je natuurlijk moet proberen te vermijden.

Flexibele lengte van de werktafel

Het liefst heb je natuurlijk onbeperkte ruimte en een gigantische werktafel die zich leent voor alle klussen. Maar tenzij je een groot pand bezit waarin je je standaard veel ruimte kunt toe-eigenen met een grote werktafel, moet je naar alternatieve oplossingen op zoek om toch een werkbank te vinden die flexibel inzetbaar is maar niet altijd de hele boel blokkeert. Daarvoor is de inklapbare werkbank uitgevonden. Wanneer je een groter werkblad nodig hebt, klap je de tafel verder uit. En als je de extra werkruimte niet nodig hebt, klap je de werkbank gewoon weer in zodat hij niet voor niets een hoop ruimte in beslag staat te nemen.

Wat moet erin passen?

Er bestaan verschillende modellen werkbanken. Sommige zijn in feite een werktafel, andere zijn een opslagunit met een werkblad erop. In het tweede geval heb je de mogelijkheid om spullen op te slaan in je werkbank, zoals gereedschap en andere materialen die je gebruikt bij je werkzaamheden. Het voordeel van een werkbank in de vorm van een tafel, is dat je een stoel kunt aanschuiven en er zittend aan kunt werken. In enkele gevallen kan dit gecombineerd worden met beperkte onder het werkblad. Maar ben je niet van plan om zittend je werk te doen en zoek je een praktische manier om je materialen in de buurt van je werkblad op te slaan, dan moet je uiteraard voor de optie zonder mogelijkheden maar mét veel opslagruimte gaan. Daarbij moet je wel nog even kijken naar hoe die opslagruimte vormgegeven is (kastjes en/of laatjes) en wat voor jou praktisch is.

Onze partners