Gepubliceerd op 21 april 2020

Huwelijkse voorwaarden omzetten na bedrijfsbeëindiging

Misschien heb je ooit veel moeite gedaan om je partner er van te overtuigen dat huwelijkse voorwaarden in jullie situatie toch echt slimmer was. Maar nu heb je je bedrijf verkocht, ben je gestopt of ga je misschien wel met pensioen. Laat je alles dan zoals het is of moet je toch opnieuw bekijken wat nu de beste opties zijn.

Vroeger trouwde je standaard in gemeenschap van goederen. Om de burgers in diverse situaties beter te beschermen is de wet vanaf 1 januari 2018 veranderd. Sindsdien trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is handig als je een onderneming hebt maar ook om je te beschermen tegen goudzoekers.

In voor en tegenspoed

Bij een huwelijk (of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen) is alles van samen. Dat was prima want je beloofde te zorgen voor elkaar in voor- en tegenspoed. Maar toen begon je je bedrijf en omdat dat betekende dat ook het vermogen van de partner gevaar zou lopen als het slechter zo gaan met het bedrijf, krabde je je als snel achter de oren. Hoe kon je dat wat je opgebouwd had beschermen. Eenvoudig door alsnog  huwelijkse voorwaarden op te laten maken. Hierin kon je vastleggen dat de ander niet privé aansprakelijk zou zijn voor de schulden van het bedrijf. Ook jullie geldstromen wist je altijd prima privé en zakelijk te scheiden. Want zo had je altijd duidelijk voor ogen wat van je partner privé was en wat van uw bedrijf is. Bovendien kon je kosten, zoals zakelijk tanken, alleen aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening betaald waren. Kortom je had het goed voor elkaar en eigenlijk doe je het zo nog steeds.

Nieuwe situatie

Maar nu is de situatie veranderd. Het bedrijf is er niet meer of je stopt binnenkort. Dan kan het nu voordelig zijn de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden (weer) om te zetten in gemeenschap van goederen. In geval van overlijden betalen de erfgenamen dan namelijk minder successierechten. Maak vooraf een wensenlijstje met bespreekpunten. Zo kan de notaris makkelijker inspelen op uw behoefte.

De partner van je kind of een nieuwe relatie

Het klinkt nog ver weg maar stel dat jullie er straks niet meer zijn. Samen hebben jullie hard gewerkt en een vermogen opgebouwd. Dat deed je om samen van het leven te kunnen genieten maar ook om je kinderen te laten studeren en om ze wat mee te geven voor later. Een eerste begin voor een huis bijvoorbeeld. Maar dan wil je niet dat als het huwelijk van je zoon of dochter stuk loopt, ze het Geregistreerd partnerschap ontbinden  of anders uit elkaar gaan, de partner er met de erfenis van doorgaat. Ook hierbij kan de notaris je adviseren en je helpen om je kinderen hiervoor te beschermen. Vraag daarbij ook gerust direct naar de kosten Geregistreerd partnerschap of de Samenlevingscontract kosten. Maar ook bij een nieuwe relatie van een van jullie twee kun je vooraf al een beetje voor de ander zorgen door het samen te bespreken en alles goed vast te leggen.

Onze partners