Gepubliceerd op 21 mei 2021

Wanbetaling in tijden van corona: een incassobureau, deurwaarder of advocaat inschakelen?

Door corona zitten veel ondernemers en particulieren in zwaar water. Daarom is het risico op wanbetaling groter. Als ondernemer met uitstaande facturen, is dat natuurlijk niet ideaal. Als je achter je geld aan wilt, kun je verschillende incassopartijen aanspreken, denk aan een deurwaarder, advocaat en incassobureau. Maar niet elke partij heeft dezelfde bevoegdheden en de ene partij i duurder dan de andere. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de partijen.

Incassobureau: makkelijk, snel en ideaal voor bulkvorderingen

Het grote pluspunt van incassobureaus is dat ze snel en makkelijk achter je wanbetalers aan kunnen gaan. Ze hebben ook de mankracht om je bulkvorderingen te innen.

Er zijn wel enkele nadelen aan het inschakelen van incassobureaus. Zo hebben ze geen juridische mogelijkheden, dus bij dagvaardingen of in beslagleggingen, moeten ook zij een advocaat of deurwaarder inschakelen. Hierdoor kost dit proces meer.

Een ander aandachtspunt bij het inschakelen van een incassobureau is het gebrek aan regelgeving en toezicht. Incassobureaus hebben de afgelopen jaren regelmatig het landelijke nieuws gehaald. Dit varieerde van onheuse bejegening van debiteuren door agressieve incasso van nepvorderingen tot aan het oplichten van de eigen klanten van het incassobureau door enkele incasso cowboys in de branche. Dit soort misstanden komt voor omdat er nog geen regelgeving geldt voor incassobureaus en er ook geen toezicht is op incassobureaus. Wel is er momenteel wetgeving in de maak om dit te veranderen, zoals een incassoregister waarin incassobureaus verplicht moeten worden ingeschreven. Meer informatie over incassobureaus vind je op incassobureau.nl

Deurwaarder: biedt meer waarborg dan een incassobureau

Wil je je geld terugkrijgen op de juridische manier, door bijvoorbeeld iemand te dagvaardingen? Dan heb je een deurwaarder nodig. Deze is onderworpen aan allerlei wet-en regelgeving, waardoor een deurwaarder meer waarborgen biedt dan een incassobureau. Wil je graag een offerte aanvragen voor deurwaarder inschakelen? Kijk dan eens bij E-legal, al jaar en dag een bureau dat ondernemers helpt.

Een aandachtspunt bij het inschakelen van een deurwaarder is dat de mogelijkheden van een deurwaarder op incassogebied beperkt zijn. Zo kan een deurwaarder geen bewarend (conservatoir) beslag leggen. Dit is beslaglegging voorafgaand aan een vonnis. Ook kan de deurwaarder geen faillissement aanvragen of gerechtelijke procedures bij de rechtbank voeren voor vorderingen vanaf € 25.000. Hetzelfde geldt voor het voeren van een kort geding of een hoger beroep. Hiervoor is namelijk een advocaat nodig. Een deurwaarder is daarom een geschikte incassopartij bij lagere vorderingen en voor eenvoudige juridische procedures, zoals bij de kantonrechter.

Advocaat: nodig voor gerechtelijke procedures

Net als een deurwaarder heeft ook een advocaat wettelijke bevoegdheden. Wil je graag in hoger beroep gaan of een kort geding aanspannen? Dan heb je een advocaat nodig. Voor dit soort gerechtelijke procedures is juridische bijstand van een advocaat wettelijk verplicht. Verder is een advocaat gebonden aan allerlei verordeningen en gedragsregels.

Wel is het belangrijk om te weten dat advocaten doorgaans duurder zijn dan incassobureaus of deurwaarders. Het wordt dan ook afgeraden om een advocaat in te schakelen voor een kleine vordering.