Gepubliceerd op 3 augustus 2021

The AdminPeople wil positie flexwerker duurzaam verbeteren

Directeur Harold van Aart begon in 2007, na een carrière binnen uitzendorganisatie Adecco, met The AdminPeople, een eigen bedrijf dat werkzaam is in dezelfde branche maar met een geheel eigen kijk op hoe de arbeidsmarkt het beste zou kunnen blijven functioneren in een steeds ‘flexibeler’ wereld.

Wat doet The AdminPeople?
“Wij helpen bedrijven om flexibel te blijven,” legt Van Aart uit. “Dat doen we op de bekende manieren door middel van uitzenden, detacheren en werving en selectie. Maar anders dan de traditionele uitzendbureaus, waarvan het businessmodel sinds de jaren zestig niet veel is veranderd, betekent detacheren bij ons dat we zelf een aantal mensen in dienst hebben die we continu inzetten bij verschillende opdrachtgevers. Daarmee voorkom je dat flexwerkers, die van de ene flexovereenkomst naar de andere gaan, tussen wal en schip vallen. Die moeten zichzelf steeds bedruipen, hebben een matig toekomstperspectief en blijven vaak in hetzelfde werk hangen.

Flexibel werken in vaste dienst kan dus ook. Wij hebben mensen in dienst die bijvoorbeeld vijf jaar lang bij dezelfde klant blijven werken. Maar we hebben ook werknemers die wekelijks twee of meer opdrachtgevers bezoeken om daar hun ding te doen. We zijn actief op de gebieden finance, HR, sales, marketing en officemanagement. We werken op zowel mbo- als hbo- en managementniveau. Daarbij hanteren we voor elke mogelijke opdracht ons motto; we doen het goed of we doen het niet.”

Wat betekent de coronacrisis voor de arbeidsmarkt?
“We hebben in de afgelopen jaar diverse keren een crisis meegemaakt zoals de bankencrisis en nu corona. Deze crisis is qua uitwerking op de arbeidsmarkt bijzonder atypisch want er is, in tegenstelling tot wat eerder het geval was, in allerlei sectoren een tekort aan personeel. Tegelijkertijd is het aantal vacatures nog nooit zo hoog geweest en is de werkloosheid heel laag, dus er zijn kansen genoeg. Echter, weinig mensen durven nu over te stappen naar een andere werkgever. Mensen zijn kennelijk bang om alsnog hun baan kwijt te raken, mocht de corona-overheidssteun bij hun nieuwe werkgever wegvallen. Bovendien werkt men veel thuis en die vervelende collega, waarvoor je misschien ook van baan wilde veranderen, zie je vrijwel nooit meer. Kortom, de arbeidsmobiliteit is laag.”

The AdminPeople zet in op duurzame inzetbaarheid, wat is dat?
“Duurzame inzetbaarheid is personeelsbeleid dat erop gericht is om medewerkers hun hele werkzame leven aan het werk te houden. Werk moet te allen tijde passend zijn en aansluiten op competenties, de werkbalans en de privésituatie. Daarbinnen past het streven om het risico op werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid zo klein mogelijk te maken. Daar zetten wij ons optimaal voor in.

Duurzame inzetbaarheid blijkt echter voor bijvoorbeeld het MKB erg lastig te organiseren. Dit zijn immers veelal kleine organisaties die weinig mogelijkheden hebben om hun personeel flexibel in te zetten. Wij gaan met deze organisaties om de tafel om te kijken hoe we dat toch voor elkaar kunnen krijgen met behulp van ons personeelsbestand en onze expertise.

Neem een installatiebedrijf met een x-aantal mensen in dienst. Hoe richt je dat bedrijf zo in dat je op het juiste moment de beschikking hebt over de juiste mensen met de goede kwaliteiten? Waarbij het bedrijf zich ook geen zorgen hoeft te maken over de tijdelijke mensen, omdat er ook voor hen, nadat ze hun klus hebben uitgevoerd, aandacht blijft. Dan blijft er voor het bedrijf meer tijd over om de potentie van de ‘vaste’ werknemers ten volle te benutten. Wanneer we zo gaan werken, ontstaat er vanzelf een ander denkmodel waarbij functionerings- en beoordelingsgesprekken op een heel andere manier ingezet kunnen worden.”

Wat is het streven?
“We moeten er voor zorgen dat we kunnen blijven werken tot ons 67e jaar, zowel mentaal als fysiek. Dat is alleen vol te houden als je je werk leuk blijft vinden, want daar krijg je energie van.  We denken nu nog vaak aan een baan voor het leven, maar dat slaat nergens op. Je moet immers al een richting kiezen als je zestien bent. Dan is de kans heel groot dat je onderweg andere interesses krijgt en daar ook wat mee wil gaan doen. Dan moet dat ook kunnen en dat willen wij faciliteren.

Iemand van 25 jaar vindt flexibel werken waarschijnlijk hartstikke leuk, maar wanneer er sprake is van een gezin, prefereert dezelfde persoon een vaste plek. Op latere leeftijd wil deze misschien liever weer losse klussen gaan doen of gaan interimmen. Dat kan allemaal als we er voor zorgen dat iedereen een bepaald inkomen kan houden. Daarvoor moeten we wel anders gaan denken.”

Anders denken dus..
“We moeten het als samenleving niet meer raar vinden dat iemand met een belangrijke baan opeens helemaal iets anders gaat doen, puur omdat hij dat nu eenmaal leuk vindt en er energie van krijgt. Op den duur gaan mensen in vaste banen ook mee in een dergelijk denkpatroon en gaan hun eigen keuzes maken. Als men er aan gewend raakt om lekker aan te gang te blijven in plaats van in een vaste baan te blijven hangen, wordt de arbeidsmarkt vanzelf veel flexibeler. Iedereen, werknemers, werkgevers en de overheid heeft immers belang bij een flexibelere arbeidsmarkt.

Helaas blijft de arbeidsmarkt tot nu toe een beetje hangen in oude modellen en dat betekent dat we een keer gaan vastlopen, dat merk je nu al. De hele wereld is aan het flexibiliseren en daar moeten we gewoon in meegaan. We kunnen dus niet terug naar de ‘klassieke’ vaste contracten zoals de overheid en ook de vakbeweging nu weer propageren omdat ze vinden dat het flexwerken uit de hand is gelopen.

Over dit soort zaken gaan we dus met bedrijven in gesprek. Vaak is men het met ons eens, men wil ook meedoen maar in de praktijk lopen bedrijven nog tegen bestaande, verouderde regelgeving aan. Het hele systeem veranderen om de arbeidsmark beter te laten functioneren, dat is onze missie voor de langere termijn. We hebben ook na 13 jaar nog allerminst de indruk dat dit een volslagen belachelijk idee is, integendeel, op lokaal niveau lukt het dus al, nu ook nog graag op grotere schaal.”