Gepubliceerd op 18 februari 2021

Sibex Workwear lanceert met circulaire werkkleding: Workwear-As-A-Service

Afgedankte en kapotte visnetten die een nieuw leven krijgen als werkkleding. Ingezamelde PET flessen waar UV-werende shirts van worden gemaakt. Het klinkt als een sprookje, maar Sibex ontwerpt, ontwikkelt en produceert kleding van dát afval voor buitenberoepen als bouwvakkers, steigerbouwers en stratenmakers. Pre-cycling noemt het bedrijf dit, nadat duidelijk werd dat er aan het begin van de productieketen veel meer milieuwinst te behalen viel. Maar Sibex ziet ook kans om tijdens en na de levensduur van zijn producten het milieu aanzienlijk te ontlasten met de introductie van het revolutionaire WAAS-concept, voluit Workwear-As-A-Service. Waarom zou je een jas moeten bezitten om ’m te kunnen dragen? En waarom een versleten broek weggooien als deze ook gerecycled kan worden? Eersteklas werkkleding met oog voor mens en planeet: met Workwear-As-A-Service bewijst Sibex dat het kán.

Even een paar feiten op een rij.

– Jaarlijks verdwijnt er 86 miljoen ton plastic afval in zee (bron: www.plasticsoupfoundation), bijna de     helft daarvan zijn visnetten.
– In Nederland wordt een kledingstuk gemiddeld zeven keer gedragen (bron: BNNVARA.nl) en we gooien er jaarlijks meer dan 200 miljoen kilo van weg (bron: milieu centraal).
– Kleding is de op één na grootste milieuvervuiler (bron: www.voguefashion).
– Verreweg de meeste werkkleding wordt gemaakt van katoen. Om één kilo katoen tot wasdom te laten komen, wordt 500 gram bestrijdingsmiddelen gebruikt (bron: www.goedewaar.nl).
– Om één spijkerbroek te maken is 10.000 liter water nodig (bron: bewustverbruiken.be). Voor een Sibex broek 300 liter. Een besparing van 97%.

Het in Rosmalen gevestigde Sibex is de enige Europese werkkledingfabrikant met een licentie van het Italiaanse Econyl®. Zij maken garens uit afgedankte visnetten die Sibex gebruikt voor de productie van duurzame werkkleding. Zo krijgt een deel van het plastic afval dat jaarlijks in zee belandt een nuttige herbestemming. Van visnet naar ijzersterke werkbroek en van PET fles naar UV werend shirt, en daar zijn zelfs geen fossiele grondstoffen voor nodig. Sibex ziet ook tijdens en na de levensduur van zijn producten de kans om het milieu aanzienlijk te ontlasten met het revolutionaire WAAS-concept. Afnemers als bouwbedrijven kopen hun kleding niet meer, maar Sibex voorziet hun buitenwerkers voor een vast maandbedrag doorlopend van functionele en duurzame werkkleding, vier seizoenen lang. Er is geen investering nodig en geen voorraad. De rode draad: geen bezit, maar gebruik.

Het huidige kledingpakket? Dat neemt Sibex over. Jas kapot? Dan wordt deze direct gerepareerd. Versleten? dan gaat ie mee in het circulaire recyclesysteem. De afgedankte kleding wordt ingenomen, ontmanteld en door Econyl® opnieuw verwerkt tot garens. Tarkett/Desso in Waalwijk bijvoorbeeld ziet het graag komen voor de productie van nieuwe tapijttegels. Van visnet naar waterdichte jas en van jas naar tapijt. Circulaire economie in optima forma. Weggooien is geen optie meer.

Naast duurzaamheid, recycling en milieuwinst is het Sibex kledingpakket ook nog eens slim. Met de inzet van een RFID tag wordt het complete DNA van het kledingstuk én de gebruiksduur opgeslagen. Tijdens de productie worden grondstoffen, productiedata, leveranciers en producenten geregistreerd. Vervolgens kan de ketenregisseur de tag uploaden met de persoonsgegevens van de uiteindelijke gebruiker en kan het kledingpakket slim ingezet worden. Denk hierbij aan aanwezigheidsregistratie, (gelimiteerde) toegang tot veiligheidszones en uitgifte materialen. Als het artikel ter vervanging retour komt, is op de dag nauwkeurig bekend hoe lang het in omloop is geweest en wat er uiteindelijk voor is betaald.

Sibex denkt via WAAS zo’n 95 procent van de werkkleding weer in te zamelen en zo krijgt het afgedankte afval een derde leven. “Bij Sibex geloven we in de circulaire toekomst”, licht Fred Alsemgeest, Business Developer toe. “We zijn dan ook razend enthousiast én trots dat het ons is gelukt. Met Workwear-As-A-Service beschouwen we al onze producten, tot in de laatste vezel, als basis van een nieuwe vezel. Ieder product is een investering in de wereld waar wij in geloven. Zeker met oog op de toekomstplannen van de overheid, welke een actief beleid voert voor het terugdringen van bedrijfsafval. Een wereld waarin we minder kopen, duurzame keuzes maken met kleding die meerdere levens meegaat. Zo mooi kan het zijn!”