Gepubliceerd op 13 augustus 2020

Hoe kies je een goede signaalversterker

Stel je voor. Je koopt een nieuw huis, je verhuist en bent klaar voor te settelen. Je parkeert je auto onder de carport maar al snel kom je erachter dat je letterlijk met je handen in de lucht om het huis heen moet rennen om ergens een signaal vandaal te halen. Het eerste wat je doet is natuurlijk googelen hoe je het telefoonsignaal kunt verbeteren. Al snel zul je beseffen dat de enige echte oplossing een repeater is. Het is een veilige en solide oplossing voor ontvangstproblemen van verschillende oorsprong.

Hoewel het belangrijkste werkingsprincipe van de internet versterker rechttoe rechtaan is, zijn er genoeg details en nuances om rekening mee te houden. Laten dus eens kijken naar boosters.

Hoe werkt het?

Mobiele signaalversterkers hebben over het algemeen dezelfde basisstructuur. Ze hebben allemaal een externe antenne, die meestal op het dak van het huis (of een ander gebouw) wordt gemonteerd, of als die optie niet beschikbaar is, buiten het raam wordt geplaatst om de signaalontvangst te maximaliseren. Zoals je al geraden hebt, is het ontworpen om signalen van de dichtstbijzijnde celtoren (of torens, afhankelijk van het type antenne) op te vangen en over te brengen naar de versterker, die het belangrijkste onderdeel is van het hele pakket. Het versterkt het zwakke signaal, waardoor het veel sterker wordt en pas daarna wordt doorgegeven aan de interne antenne, die vervolgens het nieuwe signaal uitzendt over het dekkingsgebied, zodat je telefoon het best mogelijke signaal krijgt. Als je een Wi-Fi booster nodig hebt dan is het bovenstaande niet van toepassing. Laten we ondertussen teruggaan naar de mobiele repeaters.

Versterkers werken meestal op één of meer aangewezen frequenties (single-band, of breedband), om de frequenties van de providers op te kunnen pakken. Deze zijn afhankelijk van de dienst die ze leveren (bellen, 3G/4G, 4G/LTE). Daarom moet je voordat je iets gaat kopen, ervoor zorgen dat de frequentie van het toestel geschikt is voor jouw provider. Als je een gsm-repeater nodig hebt voor je bedrijf, zorg er dan voor dat je een breedbandtoestel neemt om in de toekomst problemen voor te zijn.

Hoe kies je er een?

Er zijn bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden voordat je probeert een apparaat te kiezen.

  • De locatie.

Als de ruimte zich op een afgelegen locatie bevindt, ver van de dichtstbijzijnde gsm-toren, zal het buitensignaal slecht zijn, wat het volgende betekent:

  1. Wanneer het buitensignaal zwak is, moet de booster krachtig genoeg zijn om het signaal te versterken.
  2. Er zijn twee soorten buitenantennes: directionele en omnidirectionele. In dit geval heb je waarschijnlijk een richtantenne nodig, die in de richting van de dichtstbijzijnde toren is gericht om de ontvangst te maximaliseren.

Als je in de stad zit, is het buitensignaal prima, en het enige probleem is dat het niet bij alle kamers en hoeken kan komen. Hiervoor hoef je dan geen superkrachtige booster te kopen. Bovendien kan de antenne omnidirectioneel zijn, zodat hij signalen kan opvangen die uit alle richtingen komen.

  • De bandbreedte waar de booster op moet werken.

Dit hebben we al even aangestipt. Als je een single-band apparaat heeft, zal het waarschijnlijk maar met één provider werken, dus zorg ervoor dat je een breedband booster koopt als je meer dan een provider wilt hebben. Er kunnen echter een paar addertjes onder het gras zitten, qua de aangeboden diensten. 3G/4G heeft geen betrekking op de nieuwe 4G-dienst, want dat is 4G/LTE. Deze laatste dienst draait meestal op een andere frequentie dan de 3G/4G-dienst, dus hou daar rekening mee.

  • De dekking

Verschillende boosters hebben een verschillend bereik als het gaat om de dekking. Er zijn boosters die ontworpen zijn om het signaal in slechts één ruimte te versterken (tot 10-15 vierkante meter), en er zijn boosters die een groot gebouw (meer dan 1000 vierkante meter) aankunnen. Let op de dekking en neem contact op met de fabrikanten als je een oplossing op maar voor jouw ruimte nodig hebt.

Hoe kunnen de antennes op de juiste manier worden geplaatst?

Het principe is eenvoudig. De buitenantenne wordt op het dak geplaatst of buiten het raam aan de zijkant, waar je signaal het sterkst is. De binnenhuisantenne wordt op de muur of het plafond in de ruimte gemonteerd, waar het signaal het zwakst is. De truc is dat de afstand tussen de twee antennes niet groter mag zijn dan een bepaalde lengte, die je moet nagaan bij de fabrikant en zo weinig mogelijk kabel moet gebruiken, zodat je signaalsterkte maximaal is. Hier is het niet goed om gewoon maar een kabel te trekken. De versterker zelf kan op elke geschikte toegankelijke plaats worden geplaatst. Er moet een stekker in de buurt beschikbaar zijn, zodat je de stekker gemakkelijk kunt losmaken als dat nodig is.

Dit zijn de basisprincipes voor het succesvol kiezen van een booster. Vergeet echter niet dat je altijd contact kan opnemen met de fabrikant als je bijkomende vragen of problemen hebt met het nemen van een beslissing. Veel succes en blijf in verbinding!