Gepubliceerd op 4 januari 2021

Burn-out versus bore-out

In het verleden werden mensen die zich niet goed voelden op het werk vaak als ‘aansteller’ bestempeld. Tegenwoordig wordt een burn-out of een bore-out steeds serieuzer genomen. En terecht.

Mensen die ‘opgebrand’ zijn, voelen zich lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Je kunt je slecht concentreren en eenvoudige taken als boodschappen doen of een telefoontje plegen zijn al teveel. Je slaapt slecht en ’s morgens uit bed komen is loodzwaar. Je hebt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, hoge hartslag en hoge bloeddruk. Je voelt jezelf incompetent, gespannen, lusteloos en je hebt weinig energie. Je barst om niets in huilen uit en je hebt een kort lontje. Kortom: de batterij is leeg en het lukt je maar niet om deze weer op te laden.

Wie in een bore-out zit, heeft dezelfde symptomen. Met dit verschil dat een burn-out optreedt door langdurige overbelasting en stress en een bore-out door langdurige onderbelasting of verveling. Beide ontstaan geleidelijk waardoor je het vaak zelf niet eens in de gaten hebt. En als het uiteindelijk tot je doordringt dat er iets niet in orde is, schaam je je ervoor. Je voelt dat je hebt gefaald.

Oorzaken

Burn-out is een gezondheidsprobleem dat niet onderschat moet worden. De oorzaken kunnen werkgerelateerd zijn, maar ook in de persoonlijke sfeer liggen of in een combinatie van beide. Er is hoe dan ook sprake van een verstoorde energiebalans. Het evenwicht tussen wat je aan kunt (draagkracht) en wat je moet doen (draaglast) is verstoord. Dit kan komen doordat je de lat te hoog legt voor jezelf. Je kunt geen ‘nee’ zeggen en bent geen ster in het plannen. Onduidelijke opdrachten, conflicten, een slechte sfeer of getreiter door collega’s kunnen ook bijdragen aan een te hoog stressniveau. Het zijn vaak de doorzetters, de harde werkers, die uiteindelijk vastlopen.

Net als bij een burn-out ervaar je in een bore-out geen plezier meer in je werk. Vanwege de voortdurende verveling, routinematig werk of het uitvoeren van taken die onder jouw niveau liggen, verdwijnt je interesse. Het gebrek aan uitdaging of het nietsdoen kost je energie. Minuten duren uren en je wordt letterlijk ziek van verveling.

Oplossing

Erkennen dat het niet goed met je gaat, is de allereerste stap uit een burn-out of bore-out. Negeer jouw negatieve gevoelens niet. Hoe langer je doorgaat, hoe groter het probleem wordt. Ga bij een bore-out op zoek naar nieuwe uitdagingen op de werkvloer en in je privéleven. Een burn-out ga je het beste te lijf door eerst jouw conditie te verbeteren om zo de klachten terug te dringen. Leer jezelf daarna vaardigheden waarmee je jouw disfunctionele gedachten kunt omkeren. Vergroot je assertiviteit, verbeter jouw timemanagement en leer beter omgaan met conflictsituaties. Hoe zwaarder de burn-out of bore-out, hoe moeilijker het is om er op eigen kracht uit te komen. Ga het gesprek aan met een loopbaancoach van Staatvandienst. Loopbaancoaching is speciaal bedoeld voor wie even niet meer weet wat hij/zij met zichzelf aanmoet.

Meer weten? Neem contact op met Staatvandienst: 0570-624899 / info@staatvandienst.nl