Gepubliceerd op 2 mei 2017

Grote toegevoegde waarde nieuwe procesaanpak BAM Bouw en Techniek

Aan de voorkant meedenken bij het ontwerpen of renoveren van een bedrijfsmatig pand geeft veel meerwaarde. Dat ervaart BAM Bouw en Techniek – Regio Oost. Bij diverse klanten heeft het hanteren van zijn nieuwe modulaire procesaanpak al grote voordelen opgeleverd.

“Het grootste voordeel is dat je niets vergeet: alle ontwerpbeslissingen worden weloverwogen genomen. Ook krijg je al heel snel kostenzekerheid en duidelijkheid over de planning. Het werkt betere kwaliteit in de hand”, vertelt van Harry van Dam, manager planontwikkeling bij BAM Bouw en Techniek-regio Oost, verantwoordelijk voor de ontwerpfase van projecten en acquisitie.

BAM Bouw en Techniek heeft als specialisaties onder meer gezondheidszorg, industrie (waaronder hightech) en utiliteitsbouw (kantoren en overheidsgebouwen). Voor zijn specialisaties kan BAM veel toegevoegde waarde leveren met de nieuwe aanpak. “In de gezondheidszorg en hightech bijvoorbeeld zijn veel ontwikkelingen. Door aan de voorkant mee te denken kunnen we daarop inspelen. We hebben daar een aantal slimme ideeën en concepten voor.”

Datzelfde geldt voor utiliteitsbouw. Daar wordt modulair ontwerpen ingezet, ondersteund door BIM, Bouw Informatie Model (virtual reality app). Een manier van werken waarbij architect, constructeur en aannemer eenduidig ICT-matig samenwerken. Tevens zet BAM slimme ontwikkelingen als modulair bouwen in, waarvoor in Veenendaal een werkplaats is toegerust. “En in de industrie zit meerwaarde met name ook in het procesmatig meedenken.”

De combinatie van BIM, prefab en de nieuwe procesaanpak maakt BAM Bouw en Techniek koploper. Dit werd mogelijk gemaakt doordat utiliteitsbouw en techniek enkele jaren geleden werden samengevoegd, waardoor ontwerp, realisatie én beheer van zowel bouw, constructie als installatie onder één dak zitten. Dit fysiek bij elkaar zitten, is daarbij per regio vormgegeven. “Op deze wijze kunnen we alle voordelen van onze nieuwe werkwijze ten volle benutten.”

Integraal
Bij de traditionele aanpak schuift de opdrachtgever met architect/adviseur aan tafel en begint vanaf nul te ontwerpen. BAM Bouw en Techniek keert het om, start op honderd procent in plaats van op nul. Het is daarmee een goed voorbeeld van bedrijven die Smart Industry omarmen. “Wij pakken met een integraal team van bouwkundigen en installatietechnici een project beet, waardoor de kwaliteit, flexibiliteit en prijszekerheid omhoog gaan en de doorlooptijd wordt verkort”, aldus Van Dam.

Daartoe is ook een slim integraal modulair ontwerp- en uitvoeringsproces bedacht. Hierdoor verandert het ontwerpproces van het project specifiek ontwerpen naar het eenvoudigweg aan elkaar koppelen van vooraf ontwikkelde en berekende flexibele modules. Uniek is dat het concept door het toepassen van een 3D-scan ook bij renovaties kan worden toegepast. “Daarnaast hebben we maximaal ingestoken op prefabriceren in plaats van op de bouwplaats.” Nu gebeurt dat op installatietechnisch gebied, later wordt dit uitgebreid met bouwkundige elementen.

BAM Bouw en Techniek gaat niet op de stoel van de architect zitten. “Het is niet zo dat wij vaste legosteentjes hebben, die hen belemmeren om een mooi ontwerp te maken. Zij hebben gewoon architectonische vrijheid”, benadrukt Van Dam.

Modulair ontwerpen en bouwen
Bij de traditionele werkwijze begin je een gebouwontwerp met nul informatie en gaandeweg komt meer info beschikbaar. Dat vermindert de flexibiliteit. “Je begint altijd met iets op maat gemaakts. De flexibiliteit begint bij start van het ontwerpproces op honderd procent, maar neemt snel af doordat steeds meer gegevens zijn vastgelegd en het ontwerp steeds verder is uitgewerkt en afgestemd.” Een voorbeeld: Je hebt één trappenhuis bedacht, maar wilt er op het laatste moment een tweede bij in de andere hoek. Dan moet de hele constructie worden aangepast, de inkoop moet worden geannuleerd. “En dat maakt het proces behoorlijk star.” “Dit is onnodig”, aldus Van Dam. “Alle mogelijke componenten zijn ooit eens toegepast. Die trek je dan uit de kast en integreert ze tot een flexibel concept waarin ook achteraf eenvoudig wijzigingen kunnen worden aangebracht.”

De nieuwe werkwijze vergroot de flexibiliteit enorm en dankzij het gebruik van repeterende stramienen hoeft het wiel niet elke keer opnieuw te worden uitgevonden. “Modulaire installatiecomponenten maken we bijvoorbeeld op een vaste maat van 90 centimeter of een veelvoud hiervan, omdat in utiliteit alles een veelvoud van deze stramienmaat is. Op die manier kunnen we een gebouw in elkaar legoën.” Modulair bouwen, in de werkplaats in Veenendaal, komt de kwaliteit ten goede, want levert constante kwaliteit op. “Je bent bovendien niet langer afhankelijk van weersomstandigheden op de bouwplaats en logistiek is dit veel praktischer.”

Korte doorlooptijd
BAM Bouw en Techniek kiest voor de omgekeerde procesaanpak door weg te strepen wat niet van toepassing is. Zo worden ook in de ontwerpfase veel kosten en tijd bespaard en de flexibiliteit vergroot. Door te werken met een proces waarin gewerkt wordt met modulaire bouwstenen en waarin de kostenbepalende factoren vooraf bekend zijn. “De ervaring is dat in één integrale ontwerpsessie al tachtig procent van de kostenbepalende ontwerpbeslissingen kan worden afgestemd”, licht Van Dam toe. Een voorbeeld. Verschillende concepten met diverse prijskaartjes worden voorgeschoteld met de voor- en nadelen erbij. Het ene concept kost bijvoorbeeld duizend euro en het andere twaalfhonderd, maar die tweede optie levert mogelijk twee keer zo veel flexibiliteit op, al kost het misschien wat meer tijd. Aan de opdrachtgever om de keus te maken. “Je kunt de klant heel snel meenemen: wat krijgt hij voor zijn geld. In plaats van na zes maanden weet hij na pakweg vier weken wat hij kan verwachten qua tijd, kwaliteit en prijs.”

BAM Bouw en Techniek – regio Oost
www.bambouwentechniek.nl

Tekst: Fernande Leeflang / Fotografie: Liesbeth van Asselt

Onze partners