Gepubliceerd op 11 december 2020

Samen sterk voor professionele ervarings-deskundigheid

Wie ervaringsdeskundige wil worden, kan hiervoor al enige jaren een opleiding volgen. Maar een opleiding voor hulpverlener met ervaringsdeskundigheid bestond tot voor kort nog niet. Door de samenwerking tussen ROC Rijn IJssel en RIBW AVV is daar nu verandering in gekomen. Onlangs ging de driejarige opleiding Maatschappelijke Zorg met Ervaringsdeskundigheid van start. “Hiermee willen we ervaringsdeskundigheid en hulpverlening versmelten tot één erkend beroep.”

In de hulpverlening aan cliënten zet RIBW AVV al jaren ervaringsdeskundigen in. De resultaten daarvan zijn ronduit goed. Ook vragen steeds meer cliënten zelf om begeleiding van iemand die uit ervaring kan spreken en die hun problemen uit eigen ervaring begrijpt. Ervaringsdeskundigen zijn zelf namelijk hersteld of herstellende van een gebeurtenis die hun leven ontwricht heeft. Denk aan een drugsverslaving, depressie of ernstig ziekbed. Ook RIBW AVV zelf merkte een toename in de vraag naar ervaringsdeskundigen. “Cliënten lieten ons inzien dat we mensen missen die én als hulpverlener én vanuit eigen ervaring kunnen werken”, zegt Rianne Runhaar, projectleider in 2019. “Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen voor de opleiding Maatschappelijke Zorg met Ervaringsdeskundigheid.” Rianne werkte nauw samen met Esra Evre, de opleidingscoördinator bij ROC Rijn IJssel: “Wij leren onze studenten hun ervaringen op een professionele manier in te zetten, zodat ze cliënten de juiste hulp kunnen bieden. Dat doen we onder meer door ze kennis te laten maken met verschillende gesprekstechnieken.”

Samen verbeteren

Meer maatschappelijke organisaties zagen het belang van een opleiding voor de professionele inzet van ervaringsdeskundigen. Daarom sloten ook IrisZorg, Woonzorgnet, Leger des Heils en Riwis zich bij het initiatief aan. Rianne: “Vanaf het begin was er bij iedereen een grote wil om hierin samen te investeren. Esra en ik hebben al hun wensen geïnventariseerd en deze, voor zover mogelijk, vertaald in de opleiding.” Ook nu de opleiding gestart is, is er nog veel toewijding bij de initiatiefnemers. Esra: “Ik ontvang nog regelmatig feedback van alle organisaties over hoe we de opleiding nog beter kunnen maken. Dat is fijn, want zo zorgen we ervoor dat de opleiding goed blijft aansluiten op het werkveld.”

Weer kunnen dromen

RIBWShannon is dit jaar begonnen met de opleiding. Zij is zeer tevreden: “In korte tijd ben ik gegroeid van een onzeker meisje naar een volwassen vrouw. De afgelopen jaren had ik het namelijk niet altijd even makkelijk. Ik ben jong moeder geworden, zat in een uitkering en heb een drugsverslaving achter de rug. Nu gaat het beter. Een belangrijke reden waarom ik deze opleiding ben gaan volgen, is dat ik tijdens mijn therapie iemand miste die écht begreep waar ik mee zat en mij vanuit eigen ervaring nieuwe moed kon geven. Ook heb ik in de praktijk inmiddels meegemaakt wat de kracht is van verhalen delen. Zo deelde ik mijn verhaal met een jongen die door zijn drugsgebruik niet meer kon dromen. Na zijn detox vertelde hij mij dat hij weer droomde en veel aan mijn verhaal heeft gehad. Toen dacht ik: ja, nu kan ik andere mensen écht helpen met mijn ervaringen. Hier doe ik het voor!”

‘Vanaf het begin was iedereen enthousiast om te investeren in de opleiding’

Stap naar erkenning

De eerste geluiden over de opleiding zijn positief. Toch ontbreekt er nog iets: “De erkenning van ervaringsdeskundige als zorgberoep is er nog niet”, benadrukt Esra. “Maar hopelijk brengen we hier met onze opleiding langzaamaan verandering in. Voor nu is het vooral belangrijk dat onze studenten tevreden zijn met hun leerproces en dat cliënten hiervan profiteren. Als je ziet hoe goed de huidige groep studenten zich in zo’n korte tijd ontwikkeld heeft, mogen we allemaal trots zijn op wat deze opleiding nu al voor mensen betekent.”

Opleiding Maatschappelijke Zorg met Ervaringsdeskundigheid

ROC Rijn IJssel
Gestart:
in februari 2020
Duur: 3 jaar
Aantal studenten: 22

Tijdens deze opleiding leren studenten nieuwe communicatieve­ en sociale vaardigheden en komen ze meer te weten over ontwikkelings­ psychologie. Ook kijken studenten kritisch naar hun eigen gedrag tijdens intervisiebijeenkomsten
en deelt iedereen zijn eigen herstelverhaal.

logo RIBW

De tekst en de vormgeving zijn afkomstig uit ons sociaal jaarverslag: de Terugblik 2019. Kijk voor meer informatie over de RIBW AVV op www.ribwavv.nl.

Onze partners