Gepubliceerd op 11 december 2020

‘Investeren in kennis loont!’

In de huidige voortdurende veranderende arbeidsmarkt is het van wezenlijk belang dat ondernemers en hun medewerkers zich blijven (door)ontwikkelen en scholen. Het Leerwerkloket biedt hierbij kosteloos ondersteuning iedereen, particulier en werkgever kan van deze ondersteuning gebruik maken.

Om langdurig en duurzaam actief te zijn op een snel veranderende arbeidsmarkt is het van groot belang wendbaar en weerbaar te zijn  aldus Trudie Rupert, adviseur bij het Leerwerkloket. We zien een toeloop van werknemers die hun baan (dreigen te) verliezen  of ondernemers die genoodzaakt zijn te stoppen en zich melden voor informatie en advies over nieuwe kansen.

Het virus COVID-19 heeft in 2020 de arbeidsmarkt volledig op zijn kop gezet. Sectoren worden verschillend getroffen, waardoor er grotere mismatches op de arbeidsmarkt ontstaan. Het Leerwerkloket is samen met partners, Onderwijs, Ondernemers, Overheid en private partijen, bezig om branche-ontwikkelarrangementen te ontwikkelen om de lacunes tussen vraag en aanbod middels scholing te beslechten.

Veel activiteiten worden online aangeboden en online leren krijgt een belangrijke rol bij het ‘leven lang ontwikkelen’. Rupert: ‘We hebben daarom speciale aandacht voor het ontwikkelen van computervaardigheden als basis om bij te blijven en mee te doen in de maatschappij. Maar natuurlijk is er ook veel aandacht voor alle (digitale) vaardigheden die de arbeidsmarkt vraagt of die specifiek voor het beroep vereist zijn”.

Het Leerwerkloket geeft onafhankelijk loopbaan- en scholingsadvies. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring én goede kennis van de arbeidsmarkt in Midden Gelderland. We proberen als gids mensen te adviseren bij hun loopbaanvraag. Informatie over; ‘aan de slag met je loopbaan’, gratis online trainingen, leerwerktrajecten, checklist carrière switch en nog veel informatie, is te vinden op www.Middengelderland.lerenenwerken.nl en men kan ook altijd terecht voor persoonlijk advies in het kader van leren of leren en werken of inzicht in de kansrijke sectoren. We kunnen meedenken over een planning op korte en lange termijn ten aanzien van  scholing.

In het eindrapport van commissie Borstlap (Borstlap, 2020) ‘in wat voor land willen werken’, wordt als bouwsteen voor de komende kabinetsperiode genoemd; alle werkenden in staat te stellen zich te (blijven) ontwikkelen.

Allerlei stimuleringsmaatregelen zoals het optuigen van regionale mobiliteitscentra, ‘ NL leert door’, gratis ontwikkeladvies, het beschikbaar stellen van scholingsbudgetten en NOW2 en NOW3 onderschrijven dit. Vanuit flankerend beleid crisismaatregelen is er aanvullend budget gereserveerd voor de Leerwerkloketten om de toegenomen drukte op te vangen.

In NOW2 en NOW3 is voor werkgevers een inspanningsverplichting opgenomen om werknemers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Werkgevers kunnen werknemers hierin stimuleren door bijvoorbeeld (vrijvallende) tijd beschikbaar te stellen voor scholing of hen te stimuleren voor een ontwikkeladviestraject via het crisisprogramma ‘NL leert door’ of dit traject aan te vragen bij de vakbond. Voor loopbaanadvies en -oriëntatie kunnen ze ook terecht bij het Leerwerkloket.

Investeren in kennis loont, maar brengt ook kosten met zich mee. Er zijn verschillende financiële regelingen voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden voor leren en leren en werken. De adviseurs van het Leerwerkloket vertellen u daar graag meer over. Een brochure van het Leerwerkloket die regelmatig wordt uitgebracht, voorziet in informatie over ‘financiële regelingen, leren en werken voor werkgevers.’ Deze brochure is ook digitaal te vinden op www.middengelderland.lerenenwerken.nl.

Voor informatie en advies of voor het maken van een afspraak bent u welkom op de site of bij Trudie Rupert, tel: 06-46829797.

Onze partners