Gepubliceerd op 11 december 2020

INCLUSIEF ONDERNEMEN? Haak aan bij het inclusief werkgeversnetwerk Samen voor een Baan

De coronacrisis leidt weliswaar tot meer werkloosheid, maar er zijn ook sectoren die nog steeds een krappe arbeidsmarkt kennen. In de ICT-branche, de zorg, de installatiebranche en het groenonderhoud zijn veel vacatures. En als gevolg van het coronavirus ontstaan er ook nieuwe kansen. Door de nadruk op hygiëne bijvoorbeeld zijn er extra schoonmakers nodig en keert zelfs de toiletjuffrouw terug. Omdat er minder mensen samen in één busje mogen, is er vraag naar chauffeurs. Of neem de productie van mondkapjes, ook dat schept arbeidsplaatsen. Samen nieuwe kansen ontdekken en zoeken naar de juiste matches voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is waar het Samen voor een Baan netwerk voor staat. Een netwerk van organisaties in regio Midden-Gelderland die geloven in de kracht van inclusief ondernemen.

De partijen in het Samen voor een Baan netwerk werken al langere tijd nauw samen in hun streven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk te helpen. Het netwerk organiseert een aantal keer per jaar bijeenkomsten, verkiest de Inclusief Werkgever van het Jaar (zie kader) en is uitgever van het Inclusief magazine. Dit netwerk dat inclusief ondernemerschap stimuleert, gaat voortaan verder onder de naam Samen voor een Baan. Steeds meer bedrijven ontdekken de waarde van inclusie en diversiteit. Zij kunnen elkaar daarbij inspireren, stimuleren en ervaringen delen. Dat is de kracht van het netwerk. Iedere ondernemer die inclusief onderneemt of de intentie daartoe heeft, kan zich aansluiten. Deze ondernemers zijn straks herkenbaar aan een plaquette met het Samen voor een Baan logo. Want goed inclusief werkgeverschap mag getoond worden.

OOG OP DE TOEKOMST

Het is belangrijk om juist ook in deze onzekere tijden inclusief werkgeverschap te stimuleren. Want hoewel de krapte op de arbeidsmarkt even verleden tijd is, komt er een dag dat de vraag naar medewerkers weer toeneemt. Zie alleen al de demografische cijfers: het aantal ouderen groeit, dus gaan er meer mensen met pensioen. Ook door extra investeringen in de zorg en het onderwijs zal de vraag naar arbeidskrachten stijgen. Daarnaast zijn voor de energietransitie en in de woningbouw steeds meer medewerkers nodig. Dan is het van belang nu al zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en die niet pas op de langere termijn te gaan activeren. Opnieuw opstarten kost tijd en geld. En een lange periode thuiszitten, is voor niemand goed, zeker niet voor mensen met een arbeidsbeperking.

‘DIVERSITEIT IN TALENT’

Met inclusief ondernemen neem je als werkgever niet alleen je sociaal- maatschappelijke verantwoordelijkheid, het biedt meer voordelen. Als ondernemer ontmoet je zeer gemotiveerde medewerkers. Mensen ‘met een diversiteit in talent’ noemen we dat ook wel. Een heel toepasselijke omschrijving: hoe match ik dat bijzondere talent van deze persoon met de juiste baan? Zo kan iemand met autisme heel geschikt zijn voor de analyse van camerabeelden bij de politie. Er is voor iedereen wel een passende baan te creëren. Bij medewerkers met een arbeidsbeperking of afstand tot werk vergroot dat de eigenwaarde en voor het bedrijf is het een verrijking. Andere medewerkers vinden het zinvol en leerzaam om deze collega te helpen of te begeleiden. Dat geeft weer positieve energie op de werkvloer.

EERLIJKE VERHALEN VAN AMBASSADEURS

Werkgevers die inclusief willen ondernemen vinden bij het Samen voor een Baan netwerk een mooie vorm van samenwerking en gelijkgestemde ambassadeurs. Buiten de gebaande paden, met creatieve plannen en verrassende leerwerkmogelijkheden. Het netwerk brengt alle partijen bijeen en biedt ruimte om kennis en ervaring te delen. Successen, maar ook eventuele risico’s of hindernissen. Door het eerlijke verhaal te vertellen, kunnen bepaalde zaken gezamenlijk worden aangepakt. Hoe vlotter alles verloopt, hoe meer banen het netwerk kan realiseren voor werkzoekenden met een afstand tot werk. Juist nu is het zaak om deze groep niet uit het oog te verliezen. Zodat zij niet thuis hoeven te zitten, terwijl ze zo veel gelukkiger worden van meedoen.  «                             

MEER INFORMATIE?

www.samenvooreenbaan.nl

Onze partners