Gepubliceerd op 30 november 2016

Flink gas geven dankzij de rem


jan-kees-de-jager-2
Als CFO moet je zorgen voor een correcte verslaglegging. Maar volgens Jan Kees de Jager moet je daar slechts dertig procent van je tijd aan besteden. Daarnaast dertig aan het heden en dertig aan de toekomst. Wat is die toekomst? Hij onderscheidt vijf trends.

De FEM Knowledge Tour wil informeren en debat voeren op de grote actuele thema’s in de financiële en economische wereld. Herman Wijffels, Ben Tiggelaar, Ruud Koornstra, Barbara Baarsma, Jeroen Smit, Maurits van Oranje en Jeroen Dijsselbloem spraken in een serie van zeven opeenvolgende Knowledge Tours in 2015 en 2016. De beurt in deze laatste Knowledge Tour van 2016 is aan Jan Kees de Jager. De voormalige staatssecretaris en minister van financiën staat als bewindspersoon bekend om het stimuleren van ondernemerschap, vereenvoudigen van belastingen en vergroenen van het fiscale stelsel. In september 2014 trad hij toe als lid van de Raad van Bestuur van KPN op de positie van Chief Financial Officer.

Even wereldleider
Het ondernemen zit Jan Kees de Jager in het bloed. Al als 8-jarige kocht hij speelgoed in van kinderen die het speeltuig ontgroeid waren en verkocht het met marge aan andere kinderen. Ook in zijn studieperiode startte hij samen met een studievriend een e-commerce bedrijf, ISM eCompany. Hij moest tijdens zijn ambtsperiode afscheid nemen van het bedrijf, maar inmiddels is hij weer adviseur. Het bedrijf betekende de opstap naar zijn bestuurlijke leven, want aanvankelijk kreeg hij van Balkenende een uitnodiging voor het innovatieplatform en later dus als staatssecretaris. Hij kreeg in zijn tweede kabinetsperiode overigens de grootste financiële crisis sinds de jaren 20 voor de kiezen. “Eens in de zeventig jaar is er een financiële crisis die ook steeds wordt opgevolgd door een economische crisis, een veel grotere dan een normale conjuncturele crisis”, memoreerde hij. “Voor het eerst in de geschiedenis heeft de wereldtop getracht het economisch beleid te coördineren.” En zo kwam het dat hij samen met Balkenende naar Washington trok om met de wereldtop te debatteren. Balkenende moest vanwege een sterfgeval nog voor de G20-top terugvliegen, waardoor De Jager in zijn uppie ons kleine landje vertegenwoordigde en aan tafel zat met onder meer Bush, Merkel, Medvedev en Sarkozy.

Vijf trends
“De rode draad in mijn leven is transformatie, verandering en innovatie”, zei Jan Kees de Jager op de vraag waarom hij koos voor KPN. “Als ik niet het gevoel heb te kunnen bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen, ben ik weg.” Welke trends ziet hij voor de komende 20 jaar? De eerste grote trend die hij ziet, is de digitaliseringsrevolutie zoals bijvoorbeeld de kunstmatige intelligentie, internet of things, de robotisering en de big data. Een tweede trend is demografische verschuivingen zoals de vergrijzing in Europa en China, de groei van de wereldbevolking, de urbanisatiegraad, de explosie van middenklasse in Azië en Afrika. Onvermijdbaar bij deze tweede trend is CleanTech, de derde trend die De Jager benoemt. De CleanTech moet economische groei en de groei van de wereldbevolking opvangen. Samenhangend met de explosie van de middenklasse in Azië en Afrika is de verschuiving van de economische orde, de vierde trend. Waren de VS en Europa tot dusver de economische wereldmachten, China, India en een aantal landen in Afrika zijn sterk aan het opkomen. De laatste trend is de FinTech. Door digitale technieken gaan financiële services op een andere manier plaatsvinden. Juist geen banken maar bedrijven als Apple, Paypal en Google zijn de startups in de financiële wereld. Een bankmanager heeft geen tijd om zich te buigen over een lening van 75.000 euro, maar Google weet door de juiste analyse van hun Bigdata heel veel over de ondernemer en zijn businessplan.

Jan Kees de Jager wil tot slot nog iets meegeven aan de toehoorders. ‘Ik heb iets geleerd van een van Nederlands grootste coureurs, Gijs van Lennep. Hij vroeg mij: “Weet je waarom je remmen hebt in je auto?” Ik zei: “Uh, om te remmen.” “Dat zie je verkeerd”, zei hij. “Die rem heb je, zodat je hard gas kunt geven. Zonder de rem zou je nooit het gaspedaal in durven trappen.” «

Tekst en fotografie: Dick Leseman

 

Onze partners