Gepubliceerd op 31 oktober 2016

Onderwijs helpt bedrijfsleven met verduurzamen

Duurzaam ondernemen is goed voor de wereld en er kan nog geld mee verdiend worden ook. Maar hoe pak je dat aan? Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Van Hall Larenstein en de Radboud Universiteit denken mee. Maarten Barckhof, projectleider van de Duurzame Stagehub, vertelt er enthousiast over.

“Het grote verhaal is dat grondstoffen opraken. De huidige manier van produceren is niet vol te houden. Om de aarde voor toekomstige generaties goed achter te laten, moeten we zorgvuldiger met die grondstoffen omgaan”, schetst Maarten Barckhof. Bij energiebedrijf Alliander hebben ze dat al goed begrepen. In Duiven verrees een nieuw hoofdkantoor dat grotendeels bestaat uit hergebruikt bouwmateriaal. Door bij het ontwerp al na te denken over de hele levensduur is de afvalstroom drastisch te verkleinen. Technologische innovaties maken iets mogelijk, maar in de bouw en in andere sectoren valt de grootste winst te behalen bij een betere samenwerking in de keten. Maarten Barckhof geeft nog een voorbeeld: “Een bollenkweker zat met een grote hoeveelheid bloemblad als restafval. De kleurstof eruit blijkt hoogwaardig te gebruiken in de cosmetica-industrie. Wat afval is voor het ene bedrijf, kan het andere bedrijf goed gebruiken.”

Maarten Barckhof sluit zijn ogen niet voor de realiteit dat bedrijven winst moeten maken om te kunnen voortbestaan. Hij denkt dan ook in termen van haalbare businesscases voor de circulaire economie. Die zijn er. Overheden laten steeds nadrukkelijker duurzaamheid meewegen in hun aanbestedingen. En ook de consument kiest steeds vaker voor duurzame producten. Duurzaam ondernemen wordt steeds lucratiever.

Maarten Barckhof snapt dat bedrijven duurzaam willen werken, maar soms niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. Precies daar komt de Duurzame Stagehub van pas. Die bemiddelt studenten van hogeschool en universiteit met kennis van zaken op het gebied van circulaire economie, duurzaamheid en nieuwe business modellen. Ze zijn bij hun onderwijsinstelling vertrouwd gemaakt met de modernste toepassingen en inzichten. De tweede en derdejaars studenten willen graag ervaring opdoen in het verduurzamen van het bedrijfsleven. Dat zijn echte meewerkstages. De vierdejaars doen afstudeerstages. Die kan de ondernemer aan het werk zetten op duurzame en circulaire onderzoeksthema’s waar hij zelf geen tijd voor heeft. Dat wordt geen zweverige exercitie maar mondt uit in toepasbare kennis. Maarten Barckhof heeft meteen een voorbeeld paraat: “Wooncorporatie De kernen in de Betuwe verduurzaamde het woningbestand. Maar hoe zorg je ervoor dat de bewoners er duurzaam mee omgaan? Uit onderzoek blijkt dat veel energiewinst verloren gaat omdat de gebruiker niet duurzaam denkt. Dat gold daar ook. Er was gedragsverandering nodig. Een student van ons is er aan de slag gegaan en heeft daartoe concrete aanbevelingen gedaan. Daar was de corporatie erg tevreden mee.”

Duurzame productieprocessen, bedrijfsvoering, financieringsmodellen, klantcommunicatie, het zijn allemaal terreinen waarop studenten en bedrijfsleven elkaar kunnen vinden. De Duurzame Stagehub bemiddelt. Vanaf eind november gaat een nieuwe groep studenten op zoek naar een stageplaats. Maarten Barckhof nodigt bedrijven en (overheids-)instellingen van harte uit om contact met hem op te nemen: “Bel of mail me als je vragen hebt op het gebied van duurzaamheid of circulaire economie. Tijdens een gesprek kijken we hoe we je kunnen helpen. De stagehub kan studenten leveren voor een stage of afstudeeropdracht. Ook projectweken, waarbij een groep studenten z’n tanden zet in een opdracht, zijn mogelijk. Maar ook kan ik doorverwijzen naar één van de lectoraten van de HAN of van Van Hall Larenstein. De onderwijsinstellingen staan klaar om het bedrijfsleven te helpen bij het verduurzamen.”

Duurzame Stagehub
www.duurzamestagehub.nl

Tekst: Paul de Jager / Fotografie: Kees van Welzenis

Onze partners