Gepubliceerd op 2 juli 2021

De wijk als werkplek

Bij de gemeenten Arnhem en Nijmegen is er meer focus komen te liggen op werken in de wijk waar je woont. In Arnhem bijvoorbeeld gaat het om de sociale structuur van wijken te versterken. Achter dit plan zit een brede filosofie. Onder andere jongeren met een licht verstandelijke beperking, psychiatrische- of verslavingsproblematiek moeten een kans krijgen om de eerste stap van hun werkcarrière te zetten in hun wijk. Daarbij krijgen deze jongeren de kans om te wortelen in de wijk, iets wat hen meestal op eigen kracht niet lukt. Bij slagen zorgt dit ervoor dat deze groep jongeren geen beroep doet, of in ieder geval minder, op zorgbudgetten van de gemeente. Dit wordt ondersteund door het onderzoek dat door Wageningen University & Research is uitgevoerd in Arnhem samen met lokale partners in opdracht van de gemeente Arnhem (‘Zin in de wijk’).

Het zichtbaar versterken van de wijk als tendens, bijvoorbeeld door de inzet van Activerend Werk, leidt tot een impliciete uitnodiging voor burgerinitiatieven om de krachten te bundelen met andere burgerinitiatieven, ondernemers, woningcorporaties en organisaties zoals Driestroom. Voorbeelden van burgerinitiatieven waarmee Driestroom al samenwerkt zijn De Broederij (Nijmegen), Dag Hamelen (Arnhem) en De Kansen (Arnhem).

Driestroom is op zoek naar meer van dit soort initiatieven om mee samen te werken om dit ingeslagen pad mee te bewandelen.

ESTHER NELISSEN EN WIM MUILENBURG

Raad van Bestuur Driestroom
E-mail esthernelissen@driestroom.nl
             wimmuilenburg@driestroom.nl
www.driestroom.nl

 

Onze partners