Gepubliceerd op 2 december 2016

Samen werken aan een veilige en duurzame leefomgeving

samen_werken_aan_een_veilige_en_duurzame_leefomgeving_optWonen en werken komen steeds dichter bij elkaar in het havengebied Amsterdam-IJmond. Onderzoeken van, anticiperen op en – onverhoopt – bestrijden van effecten voor de omgeving vraagt samenwerking tussen alle betrokkenen.

Het gebied rond het Noordzeekanaal is een interessant werkterrein voor Antea Group, een internationaal opererend ingenieurs- en adviesbureau. “Er zijn veel industriële ondernemingen gevestigd, er zijn veel ontwikkelingen in de havens en tegelijkertijd zie je wonen en werken dichter bij elkaar komen, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het Hembrugterrein. Dat vraagt om omgevingsmanagement en een interactieve relatie tussen alle partijen”, constateren Henk-Jan Schuurman, manager van de adviesgroep SAVE, Coert Ruseler, adviesgroepmanager Procedures & Vergunningen, en Jack van der Voort, adviesgroepmanager Milieu & Incidentbestrijding. Als een toonaangevende partner voor overheden en bedrijven is Antea Group betrokken bij het ontwikkelen en toepassen van duurzame en integrale oplossingen voor de leefomgeving.

Technologisch onderzoek voor veiligheid en milieu
Zo’n driehonderd van in totaal zeventienhonderd consultants van Antea Group in Nederland zijn actief in de omgeving van Amsterdam. Ruseler: “We doen onder andere onderzoek naar dampverwerking binnen de industrie. Dat heeft ook betrekking op de scheepvaart.

In Amsterdam is het niet meer toegestaan om een tank na het lossen leeg te blazen, omdat het hinder kan veroorzaken en schadelijk is voor gezondheid en milieu. Binnenvaartschepen wijken daarom uit naar andere provincies. Wij ontwikkelen technologieën voor dampverwerking en zijn betrokken bij de beleidskant. Maar we brengen ook technologiebedrijven bij elkaar om kennis te delen en een gezamenlijke business case op te zetten, business te genereren.”

Rondom veiligheid richten we ons onder andere op het voorkomen van calamiteiten, vertelt Schuurman: “Wij doen veel kwalitatieve en kwantitatieve risico-inventarisaties en we voeren onderzoeken uit voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. We brengen de risico’s in kaart, bepalen de noodzakelijke maatregelen en maken de vertaalslag naar de hulpverlening in geval van calamiteiten. Een belangrijk onderdeel van ons werk is ook calamiteitenonderzoek, om te leren van fouten.”

Incidentenmanagement bij calamiteiten
Antea Group heeft een team van specialisten voor incidentenmanagement, onder leiding van Van der Voort. “Wij hebben een meldkamer die 24/7 bereikbaar is, zodat we direct kunnen uitrukken bij calamiteiten om de gevolgen voor het milieu te minimaliseren en bodemverontreiniging zo veel mogelijk te voorkomen. Het komt voor dat wij dan werken met de scenario’s die door de groep van Henk-Jan Schuurman zijn opgesteld. In ieder geval werken we samen bij de analyse van calamiteiten. Wij zijn ook altijd betrokken bij het vervolg: het bepalen van de oorzaak en van de schade, mogelijkheid van claimen van schade, enz.”

Omgevingswet
Een van de grote thema’s voor ondernemers is de Omgevingswet, volgens Ruseler. “Het is de grootste wetgevingsoperatie van dit moment. Ondernemers hoeven niet meer voor elk apart onderdeel een vergunning aan te vragen, maar kunnen volstaan met één aanvraag. Uiteraard zijn wij hier ook intensief bij betrokken.”
Internationaal werken er zo’n 4.500 mensen bij Antea Group. “Allemaal mensen die iets met de leefomgeving hebben. We helpen bedrijven door slimme, creatieve oplossingen te bedenken voor hun vragen op het gebied van milieu, veiligheid en duurzaamheid. Daarbij werken we graag samen. Het is een gezamenlijke business case: met onze kennis van de technologie en wet- en regelgeving ondersteunen we de marktpartijen.” «


www.anteagroup.com


Tekst: Wendy van Schie // Fotografie: Luuk Gosewehr

Onze partners