Gepubliceerd op 3 september 2021

Innovaties getest op camping Stortemelk: van een bordspel tegen eenzaamheid tot legaal wildplassen

Geen bands en festivalgangers op Vlieland dit weekend, wél startups die hun innovaties testen. Ondanks de annulering van het Into the Great Wide Open vanwege de coronamaatregelen, biedt Innofest vijf startups in samenwerking met de festivalorganisatie alsnog een testplek op het eiland. Bezoekers van kampeerterrein Stortemelk kunnen hen van waardevolle feedback voorzien door de verschillende prototypes uit te proberen. 

Into the Great Wide Open is een van de oprichtingspartners van Innofest en faciliteerde de afgelopen jaren al tientallen testen. Net als in de zomer van 2020, toen het festival door de coronapandemie eveneens niet door kon gaan, heeft de organisatie Innofest ook dit jaar in contact gebracht met kampeerterrein Stortemelk. Hier overnachten normaal gesproken veel van de festivalbezoekers. De ruim duizend campinggasten die komend weekend op het Waddeneiland verblijven, kunnen in totaal vijf innovaties testen.

Lees hier meer over de startups die met hun prototype naar Vlieland komen:

SJEU 

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar voelt zich eenzaam? Daarom brengt het bordspel SJEU ouderen en jongeren dichter bij elkaar. Tijdens het spelen worden meerdere categorieën gespeeld, die allemaal op verschillende wijze bijdragen aan meer verbinding. Campinggasten kunnen het spel uitproberen en feedback geven.

Natuerhúske

Wildplassen mag niet en verplaatsbare toiletten zijn vanwege het gebruik van chemicaliën vaak niet natuurvriendelijk. Daarom is het Natuerhúske ontwikkeld. Een wc die zonder water, stroom en riolering functioneert en geen chemicaliën gebruikt. Door slimme beluchting in het ontwerp, verdrogen de vloeibare en vaste ontlasting op een natuurlijke manier in een compostbak onder het toilet. Het effect is een reukloze compost.

Smeerkast 

Maar liefst één op de vijf Nederlanders krijgt op latere leeftijd huidkanker. Om dit tegen te gaan, is goed insmeren tegen zonnebrand een cruciale eerste stap. De ondernemers van Smeerkast zorgen ervoor dat mensen op een festival of evenement hier altijd toe in staat zijn. Dit weekend testen ze hun zonnebranddispensers op de campinggasten van Stortemelk. Smeerkast is ontwikkeld door studenten aan de Avans Hogeschool en de test is mede mogelijk gemaakt door Innofestpartner Regieorgaan SIA.

Drone Delivery Services

Als ondernemer wil je soms dat je goederen snel worden vervoerd. Hiervoor zijn de ondernemers van Drone Delivery Services op aarde. In de toekomst hopen zij goederen zo snel mogelijk en onbemand door de lucht te vervoeren. Geen bestelbusjes die vaststaan in de file of vertraging door autopech: producten verplaatsen zich rechtstreeks, zonder obstakels, van A naar B. Op Vlieland gaan ze dit weekend in gesprek met ondernemers om hun wensen aan te horen.

bluemethane

Hydro-elektriciteit (elektriciteit opgewekt uit water) stoot elk jaar tot wel 1 miljard ton aan broeikasgassen, waarvan methaan er één is. Methaan is een grote boosdoener als het gaat om opwarming van de aarde, en zelfs dertig keer zo krachtig als CO2. De ondernemers achter bluemethane hebben technologieën ontwikkeld die methaan uit het water halen en opvangen. Hierdoor genereren we extra energie uit al bestaande infrastructuren én beschermen we onze aarde.