Gepubliceerd op 17 juli 2017

Bankieren met hart voor milieu en maatschappij

Rabobank Utrecht schaakt op alle borden als het om duurzaam en maatschappelijk ondernemen gaat. Daarbij richt de coöperatieve bank zich erop haar werkgebied economisch en maatschappelijk te versterken. “Wij zetten jaarlijks een deel van onze winst opzij om terug te geven aan de maatschappij.”  

In de algemene perceptie dringt het nog niet zo door, maar Rabobank is een van de duurzaamste organisaties van Nederland. Dat begint voor Rabobank Utrecht letterlijk in eigen huis, aan de Beneluxlaan. “Wij hebben in ons kantoor bewegingssensoren geplaatst om ruimtes efficiënt te verlichten, hebben ledverlichting aangebracht, zonnepanelen geplaatst en middels extra drukventielen op al onze kranen hebben we de waterdruk verlaagd. Zo bespaar je water dat anders zomaar door de gootsteen zou lopen”, zegt Pieter Leyssius. “Verder werken we papierloos, leasen we een milieuvriendelijk wagenpark en bezitten we elektrische scooters en fietsen om zo tevens onze CO2-uitstoot te minimaliseren.”

“Het kernwoord van Rabobank? Samen.”

Geld naar groen
Daarnaast is de focus naar buiten gericht. “Wij praten met ondernemers onder meer over hoe zij vormgeven aan duurzaamheid. Wat ons betreft is dat inmiddels een randvoorwaarde voor ondernemen.” Uiteraard hebben ondernemers die financiering zoeken voor een groen initiatief een verhoogde kans op kredietverstrekking. Rabobank Utrecht heeft daarnaast ook oog voor innovatieve businessmodellen. “Voor startende ondernemers is het vaak lastig om financiering te krijgen. In samenwerking met de Universiteit van Utrecht en het Utrechts Medisch Centrum hebben wij een Pre-seed Fund opgericht. Daaruit vloeit geld naar innovatieve startups, onder andere nieuwe bedrijven met een groen businessmodel. Zo ondersteunen we een start-up in zonnepanelen.”

Naast financiering en ondersteuning van bedrijfsklanten en particulieren heeft Rabobank Utrecht ook oog voor haar maatschappelijke omgeving. Leyssius kan mooie voorbeelden van die betrokkenheid geven. “Wij hebben de bouw van het Rabo GroenHuis bij de Jaarbeurs mogelijk gemaakt. Daar staat pal tegenover de bioscoop en de Jaarbeurs, een volledig duurzaam pand. Het is uit hout opgetrokken en ingericht met recyclebare en door Nederlandse designers ontwikkelde meubels. Bovendien heeft het geen elektrische aansluiting omdat alle warmte en elektriciteit door het Rabo GroenHuis zelf wordt opgewekt.”

MVO-kampioen
Een ander recent voorbeeld van MVO is het nieuwe en duurzame clubhuis van Europa’s grootste omnisportvereniging (er worden meerdere sporten beoefend) Kampong. Rabobank Utrecht heeft haar nek uitgestoken om een complexe financieringsconstructie op te tuigen waarmee het onder meer met gemeente, provincie, sport waarborgfonds en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond de bouw financiert. Leyssius was binnen Rabobank trekker van dat project en is niet alleen blij dat het prachtige clubhuis gerealiseerd is, maar ook ingenomen met het moment waarop dat gebeurde. “Hockeyclub Kampong is dit jaar, na een heroïsche eindsprint, het stond tijdens de competitie nog even zevende op de ranglijst, landskampioen geworden. Dat gebeurde voor het laatst in 1985 en het is prachtig dat zo’n bijzonder feest samenviel met de oplevering van het clubhuis.”

Rabobank sponsort Kampong overigens al vele jaren en hielp ook haar Business Club uit te bouwen. “Had de Business Club vier jaar geleden nog veertig leden, nu zijn dat er honderdtien. Dat brengt de club ook weer extra inkomsten die weer in Kampong geïnvesteerd kunnen worden. Wat als een rode draad door al die activiteiten loopt en het kernwoord van Rabobank is? “Samen”, antwoordt Leyssius. “We faciliteren zoveel mogelijk dat particulieren, bedrijven en instellingen bijeenkomen en elkaar ontmoeten. Met als primair doel: Utrecht en omgeving economisch en maatschappelijk sterker maken.” «

Rabobank Utrecht
www.rabobank.nl

Tekst: Baart Koster / Fotografie: Ruud Voest

Onze partners