Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Nieuwe energie spat ervan af bij Talent voor Transitie

Talent voor Transitie laat zich het best kort omschrijven als een detacheerder in de energiesector. Maar dat is te kort door de bocht. Talent voor Transitie ontvangt jonge mensen met open armen; mensen die staan te trappelen bij te dragen aan de energietransitie. Jong, enthousiast, gedreven, fris, slim, nieuwsgierig. Zomaar wat kernwoorden die van toepassing zijn op de professionals die Talent voor Transitie inzet om bij u en met u te werken aan vraagstukken rondom de snel veranderende wereld van energie.

Oprichter Albert Bloem en partner Martin Eimers hebben hun wortels in de energiesector onder meer bij Vattenfall en voorloper Nuon. Hoewel Albert Bloem opgeleid is als ingenieur aan de TU in Delft, is hij in zijn werkzame leven vooral met mensen bezig geweest. “Ik moest zorgen dat het proces in beweging kwam en zette de juiste mensen op de juiste plek”, legt hij uit. Martin Eimers heeft een bedrijfseconomische achtergrond in de HR en strategie. Samen met vijftig jonge professionals werken ze bij opdrachtgevers aan een fossielvrije samenleving.

Wendbaarheid

“De millennials denken in kortere periodes. Ze zijn veel wendbaarder”, verduidelijkt Fenneke van Vliet, de talentontwikkelaar bij Talent voor Transitie en verantwoordelijk voor de leeromgeving. “Onze trainees, ook wel ‘transitieversnellers’ genoemd, ontwikkelen zich in twee jaar tijd door een programma te volgen en ondertussen te werken aan boeiende opdrachten.” Natuurlijk bouwen ze energiekennis op in die twee jaar; kennis op de gebieden als techniek, regelgeving, marktwerking. Daarnaast ontwikkelen zij zich in verandermanagement, projectmanagement, effectief beïnvloeden en het bouwen van coalities. “Vooral het bouwen van coalities beschouwen wij als een belangrijke drijver voor het realiseren van versnelling in de energietransitie. Verder helpen wij ze in weten wat ze willen, want daarmee kunnen ze hun jonge, onbevangen energie gaan richten”, aldus Fenneke van Vliet.

Impact maken

Ze worden ingezet bij bedrijven die een energievraagstuk hebben. Vaak laag in een organisatie, maar door hun frisse, nieuwsgierige blik en bijna tomeloze energie weten deze transitieversnellers hun ideeën en plannen snel op een hoger plan te krijgen. “Het valt niet mee om complexe organisaties tot verandering te bewegen”, stelt Albert Bloem. “Een top-down goed doordachte visie helpt maar zelden in het creëren van beweging. Beweging ontstaat pas wanneer mensen bij zichzelf gaan nadenken waar ze precies mee bezig zijn. Onze transitieversnellers gaan op pad met de opdracht ‘ga maar vragen stellen’. Wij laten ze ontdekken waar het sneller kan en waar het lastig is, vaak van onderaf.” Naast het opbouwen van technische kennis rondom hernieuwbare bronnen, groeien onze versnellers in het bouwen van coalities en het managen van veranderingen. Ze hebben geleerd om te gaan met weerstanden en roepen waar nodig hulp in van specialistische kennis of vaardigheden van collega’s. “Onze professionals weten hoe ze impact moeten maken, want er moet wel geleverd worden.”

Diversiteit

Het team van vijftig professionals is nogal divers. Qua opleiding hebben ze hele andere achtergronden. “Het zijn niet alleen techneuten. Ongeveer de helft heeft een bèta-, dertig procent gamma- en twintig procent een alfa-opleiding”, verduidelijkt Albert Bloem. Fenneke van Vliet vult aan: “Iets meer dan de helft is vrouw. We willen eigenlijk nog meer culturele diversiteit binnen onze groep van professionals aanbrengen, want diversiteit zorgt voor creativiteit en nieuwe verbindingen en dat is hoognodig om de energietransitie te versnellen.”

Talent voor Transitie

Bergstraat 35
6811 LC Arnhem
Telefoon 085 – 130 75 30
E-mail info@talentvoortransitie.nl
www.talentvoortransitie.nl

Onze partners