Gepubliceerd op 27 januari 2021

Hoe overleef jij je eerste baan?

Het zal je gebeuren: heb je na het afronden van je opleiding een mooie baan gevonden, stapelt de druk zich op. Juist bij jongeren tussen de 25 en 35 jaar komen stress en burn-out veel voor. Hoe overleef je die eerste baan en bereid je jezelf voor op de rest van je loopbaan? Zoek steun en advies!

Andere koek

De praktijk van een échte baan in een écht bedrijf is toch echt andere koek dan de school of universiteit. Daar moet je ineens allerlei ongeschreven regels kennen en wordt er als frisse nieuweling van alles van je verwacht. Hoe ga je om met collega’s, prioriteiten stellen en kritiek. En er is meer dan werk alleen. Want soms kun je niet kiezen tussen dat leuke concert of die presentatie de volgende ochtend en dan doe je het toch maar allebei. Jong en je kunt de hele wereld aan. Daardoor stap je makkelijk in iets nieuws, maar het is ook een valkuil. Nog een project erbij, “natuurlijk, dat regel ik wel”, want je wilt jezelf bewijzen, totdat het teveel wordt.

Balans en loopbaankeuzes

En goede support komt vaak te laat. Jongeren komen er maar bekaaid van af als het gaat om loopbaanbegeleiding en -coaching. Er wordt binnen bedrijven wel aandacht besteed aan ontwikkeling voor jongeren, maar dat is vooral gericht op de inhoudelijk kant, het vak leren. Dat is iets anders dan leren hoe je met lastige situaties omgaat, hoe je in balans blijft en welke loopbaankeuzes je maakt. Als je langer werkt, leer je jezelf beter kennen, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat helpt om met plezier te werken en uitval te voorkomen. Een interne coach en een loopbaancoach kunnen helpen om dit samen scherp te krijgen.

Jongeren willen de hele dag online zijn, maar het volgen van de continue stroom aan updates leidt gewoon af. Je zou zeggen dat jongeren door al die sociale netwerken ook meesters zijn in professioneel netwerken. Dat valt soms nog tegen; om zakelijk iets voor elkaar te krijgen en jezelf met een pitch neer te zetten zijn andere vaardigheden nodig.

Uitval voorkomen

Laat werkgevers dus aan jongeren de ruimte bieden om zich te ontwikkelen en om fouten te maken, maar maak met elkaar ook afspraken over een extra steuntje in de rug. Met een goede survivalkit overleef jij die eerste baan wel en ben je ‘fit for the future´!

Arie J. Schreuder

www.bureaustreefkerk.nl

 

Onze partners