Gepubliceerd op 30 maart 2021

VIB isolatietechniek: 45 jaar isoleren op het hoogste niveau

Koelen en warmhouden. Voor VIB Isolatietechniek is het bijna een koud kunstje. De organisatie is in de 45 jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een fullservice bouwer van isolatiesystemen, met een belangrijk marktaandeel in Nederland.

Het verhaal begint 45 jaar geleden in Nijmegen. Hier start op 1 december 1976 officieel Vrieshuis Isolatie Bouw haar werkzaamheden met de uitvoering van thermische isolatie. Het bleek al gauw een succes, want er kwam een verkoopafdeling bij. In 1981 volgde de verhuizing naar een groter bedrijfspand in Nijmegen, waar korte tijd later ook een productielijn voor geïsoleerde deuren werd opgezet. Tien jaar later wordt de bedrijfsnaam gewijzigd in VIB Isolatietechniek, met als motto ‘tovenaars in temperaturen’. In 1997 verhuist VIB haar kantoren en fabriek naar de huidige locatie op Bedrijvenpark Bijsterhuizen bij Nijmegen. Aldus de 45-jarige historie van VIB in vogelvlucht.

PLATTE ORGANISATIE

Huidige directeur is Sophie de Graaf, de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf. Ze wordt omringd door een ploeg bestaand uit projectleiders, werkvoorbereiders, isolatiemonteurs, productiemedewerkers en verkoopadviseurs. “We zijn een platte organisatie. Iedereen kent elkaar, als collega en een deel ook als vrienden. We spreken elkaar heel direct aan op dingen. Eigenlijk zijn we één grote familie die aan een gezamenlijk doel werkt, namelijk het succes van het bedrijf.”

”Het kantoor met de werkvoorbereiding en de fabriek zijn in hetzelfde gebouw gevestigd. We hebben onderling korte lijnen, dat werkt goed in de onderlinge afstemming”, aldus verkoper Nick Peters. Ook naar de klanten toe zweren ze bij VIB bij directe, persoonlijke contacten. Elkaar in de ogen kunnen kijken.

PARTNERS

Het maakwerk op maat vindt plaats in de fabriek en op locatie bij de klant. Een deel van de eigen mensen werkt op locatie aan het monteren van de systemen. Daarnaast is er een flexibele schil actief. “Partners die als onderaannemer of zzp’er in opdracht van VIB werken”, vertelt projectleider Harold Wassink. “Samenwerken met ingehuurde krachten luistert nauw. We werken daarom altijd met vaste partners. Puur een kwestie van elkaar leren kennen en vertrouwen opbouwen, want het werk zal goed uitgevoerd moeten worden. Door de enorme toename in vraag en aanbod in binnen- en buitenland is het inlenen van externe montageploegen onontbeerlijk. Zeker als het gaat om grotere bouwprojecten is het handig een partner te hebben die onze isolatiesystemen kent en mogelijk ook nog in
de betreffende regio gevestigd is.”

GROEI EN VERANDERING

Jan Puntman, eveneens verkoper en ‘oudgediende’, wil ‘even terug’ naar waar VIB vandaan komt. “In de loop van de jaren is veel veranderd. VIB is in omvang gegroeid, maar ook als bedrijf veranderd, net als de markt waarop we opereren. We startten als een eenvoudig en puur montagebedrijf. Koel- en vriescellen bouwden we met tempexplaten van 120 tot 300 mm met daarop aluminiumfolie. Dat veranderde snel. Al sinds 1985 worden koel- en vriescellen alleen nog maar gebouwd met geïsoleerde sandwichpanelen. Deze panelen hebben ons bedrijf veranderd en ook de markt. Ze staan aan de basis van de systemen die wij nu maken en installeren.”

In 1984 begon VIB met een eigen staalzetterij. “Vanaf toen maakten wij onze isolatiedeuren zelf volgens de nieuwste methoden. En gaandeweg ook andere constructies als wanden, afvoeren, plafonds, luchtkanalen en omkastingen voor machines. Momenteel maken we bijna al onze producten zelf. Zo ontwikkelde VIB zich tot een fullservice isolatie systeem bouwer met een klantenbestand dat ook veranderde”, zegt Sophie de Graaf.

MEER FOCUS OP FOOD

“Wij bieden klanten een totaaloplossing bij nieuwbouw, renovatie en/of onderhoud van koel- en vriescellen. Was VIB in vroeger jaren over een breed front actief, sinds een aantal jaren ligt onze focus meer en meer op isolatiesystemen voor de voedingsmiddelenindustrie”, vertelt Nick Peters. “Voor het bouwen van koel- en vriescellen waarin voedsel gekoeld of ingevroren wordt, heb je kennis nodig van thermische isolatie, maar ook van regelgeving
wat betreft hygiëne. Die kennis van Europese regelgeving voor voedselveiligheid en keurmerken als H.A.C.C.P. en R.V.V. hebben wij in huis, daarom kiezen veel levensmiddelenproducenten, bakkerijen, slachterijen en visverwerkingsbedrijven voor onze foodsafe producten.”

DUURZAAM EN EFFECTIEF

“Voor een goed begrip, wij installeren geen elektronica en klimaatapparatuur. Het gaat om het casco. Natuurlijk adviseren wij wel over het bouwsysteem, volumes, compartimentering en waarom bijvoorbeeld een koudebrugvrije en dampdichte isolatieverbinding essentieel is voor de duurzaamheid en investering van de koel- en/ of vriescel”, beklemtoont Harold Wassink. “Ook maken wij samen met de klant een uitvoeringsplan. Hierin gaat het erom hoe je zo duurzaam en kosteneffectief mogelijk levensmiddelen of bloemen kunt bewaren door optimale condities. In zo’n plan zijn de voedselveiligheidsvoorschriften leidend. Tevens voeren wij periodiek preventieve onderhoudsinspecties uit. Zo komen we knelpunten op het spoor en kunnen we tijdig ingrijpen om kwaliteitsverlies van de bewaarde producten te voorkomen.”

MODULAIR EN GEÏNTEGREERD

In het verlengde van de focus op ‘food’ ligt ook het ontwerpen van cleanrooms. Jan Puntman: “Inmiddels hebben we jaren ervaring met het bouwen van cleanrooms volgens ons eigen modulair wand- en plafondsysteem dat voldoet aan de nieuwste technologie. Zo kunnen er bijvoorbeeld medialeidingen en schakelborden in het wandsysteem worden geïntegreerd. Het wandsysteem kan naar wens van de klant van glas en deuren worden voorzien. Doordat het systeem modulair is kunnen we snel bouwen en zijn er op ieder moment aanpassingen mogelijk. Overigens geldt
de modulaire opbouw ook voor andere isolatieruimtes. Voor cleanrooms leveren we ook verlichtingsarmaturen en bieden we vloersystemen die zijn afgestemd op het gebruik van de ruimte, bijvoorbeeld antistatisch, elektrisch geleidend of beperkt elektrisch geleidend.”

KLEINE ÉN GROTE PROJECTEN

Voorbeelden van wat VIB doet zijn er in de ‘grote regio’ rond Nijmegen voldoende. Nick Peters somt er enkele op: “Voor Kraft Heinz in Elst leverden we voor de grote productiehallen foodsafe wand- en plafondsystemen. Bij de vestiging in Nijmegen installeerden we 3.500 vierkante meter geïsoleerde foodsafe binnenwanden en plafonds, ramen en deuren. Voor Nutricia Cuijk B.V., onderdeel van Danone, bouwde VIB high care – low care
sluizen voor de werknemers en de goederen. In de zorgsector hebben we onder andere bij Radboud UMC een aantal koel- en vriescellen gebouwd en in de universiteitsgebouwen nog 25 koel- en kweekcellen voor dagelijks onderzoek. Plus de hygienic plenums van 30 meter hoog die zorgen voor een goede luchtkwaliteit in de gebouwen en het ziekenhuis.”

De geïnterviewden hebben er het volste vertrouwen in dat VIB Isolatietechniek het huidige succes in de komende jaren zal continueren en dus verder groeien. Sophie de Graaf besluit: “We leveren eigen hoogwaardige producten en service. We kunnen kleine en grote projecten aan. Kortom, klanten kunnen op ons bouwen.”

VIB ISOLATIETECHNIEK

Bijsterhuizen 11-62
6546 AS NIJMEGEN
Telefoon 024 – 34 35 400
E-mail info@vib-isolatie.nl
www.vib-isolatie.nl

Onze partners