Gepubliceerd op 6 juli 2021

Pascal Burhenne, directeur Klingele Golfkarton C.V. Packaging Nijmegen: “Duurzaam en inclusief ondernemen zit in ons DNA”

Golfkarton verpakkingen is een volume en service markt. Klingele Golfkarton C.V. – Packaging Nijmegen onderscheidt zich door maatwerk, innovatieve en duurzame oplossingen en inclusief ondernemen. Algemeen directeur Pascal Burhenne vertelt over de drijfveren en praktische invulling daarvan.

Ongeveer twee jaar geleden verhuisde Klingele Golfkarton vanuit Elst naar Nijmegen. In Elst waren er geen mogelijkheden voor uitbreiding van het bedrijf. “In Nijmegen betrokken we een pand waar we veel aan hebben versleuteld om het optimaal geschikt te maken voor onze activiteiten”, vertelt Burhenne. “We beschikken nu over een productiehal van zo’n 5000 vierkante meter en een logistieke hal van dezelfde grootte voor in- en uitgaande goederen. Ook wat betreft kantoorfaciliteiten zijn we nu adequaat toegerust.”

Vanzelfsprekend duurzaam

In de internationale Klingele ‘familie’ is duurzaamheid geen ‘window dressing’, maar wordt hierop concreet actie ondernomen, de vestiging in Nijmegen heeft dan ook geïnvesteerd in een maximaal duurzame energievoorziening. “Onze daken liggen vol met zonnepanelen. Alle stroom die we voor onze productie nodig hebben wekken we zelf op. Sterker nog, we hebben zelfs een overschot. Het past bij ons streven om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn voor onze energiebehoefte.”

In de productie is duurzaamheid eveneens vanzelfsprekend. “We werken het meest met gerecycled papier. Ook al zijn we FSC gecertificeerd, toch is het beter om Testliner (gerecycled) papier in te zetten in plaats van Kraftliner (vers papier). Hier proberen we onze klanten goed in te adviseren. Overigens produceert Klingele zelf meer gerecycled papier dan dat het aan verpakkingen produceert.”

Ook de afvalstromen uit de productie, karton- en inktresten, worden volledig duurzaam verwerkt. “In ons pand hebben we over de volle breedte een in de vloer verwerkt lopende bandsysteem voor restmateriaal. Hierin worden papierresten getransporteerd naar onze pers, waar van de resten blokken worden gemaakt die naar de papierfabriek gaan voor hergebruik. De inkten die we gebruiken voor het bedrukken van onze verpakkingsmaterialen zijn volledig op waterbasis. Inktresten filteren we weer zodanig dat we schoon water en puur inktresidu als gescheiden materialen overhouden.”

“Onze duurzame benadering zit ook in kleine alledaagse dingen. We gebruiken bijvoorbeeld kartonnen bekertjes en houten roerstaafjes. Het is in onze filosofie van duurzaam ondernemen voor de hand liggend dat te doen. En het grappige is, dat het een olievlekwerking heeft. Onderhand is het onder onze medewerkers een sport om te bekijken of we nog ergens duurzame ‘winst’ kunnen behalen. En die kan zitten op terreinen waar je die niet vermoedt, omdat je er niet met een duurzame blik naar kijkt.”

“Bij onze klanten profileren we ons met onze duurzame benadering. We benadrukken hoe we vorm en inhoud geven aan duurzaamheid, in de keuze van onze materialen en de manier waarop we die verwerken tot hoogwaardige verpakkingsproducten. Zo laten we zien dat duurzaamheid en kwaliteit met elkaar samengaan, waardoor klanten duurzaamheid als vanzelfsprekend gaan zien en waarderen. Klanten kiezen meer en meer bewust voor onze duurzame producten.”

Duurzame innovatie

Duurzaamheidswinst is ook met innovatie te behalen. “Het begint al met het inrichten van het gebouw. Dankzij de verhuizing en verbouwing hebben we ons pand zo kunnen inrichten dat we onze activiteiten optimaal op elkaar hebben kunnen afstemmen wat betreft interne routing. We hebben rechte productielijnen ingericht en de ontvangst, de verwerking en de uitgaande goederen is op een natuurlijke wijze op elkaar afgestemd. Zo voorkomen we onnodige interne bewegingen”, aldus Burhenne.

Een ander aspect van duurzaamheid en innovatie is het beleveren van de klanten. Onze klanten zitten in heel Nederland en een deel van Duitsland. Door slimme afstemming proberen we de routes zo in te delen dat extra kilometers worden vermeden. Daarnaast gaan we ons sterker richten op potentiële klanten in de regio. Dat kunnen grote maar ook kleine bedrijven zijn.”

“Innovatie en duurzaamheid gaan bij ons hand in hand. Nieuwe producten ontwikkelen is een must uit oogpunt van slimmer en concurrerend werken. Wij voegen daar standaard de component duurzaamheid aan toe. Zo hebben we Super Cobb ontwikkeld, een papiersoort bestaand uit gerecycled papier met waterafstotende eigenschappen. ‘Traditionele’ verpakkingen verzwakken door inwerking van vocht, dat bemoeilijkt transport en opslag. Denk aan gekoelde, bevroren of vochtige producten, zoals planten en levensmiddelen. Met onze Super Cobb blijven verpakkingen wel stabiel, waardoor de producten optimaal beschermd blijven bij transport en opslag.”

Een ander nieuw product, waarop Klingele inmiddels patent heeft, is een kartonnen handgreep voor petflessen. “Die flessen zijn nu per zes stuks verpakt in plasticfolie. Met onze ECO-grip beschik je over een handzaam houvast dat bovendien de verpakkingsfolie overbodig maakt. Zo gaan handig en duurzaam samen, want onze handgreep is volledig recyclebaar.”

Innoveren is ook slimmer werken. Klingele doet het onder meer door toenemende automatisering van het machinepark. “Sinds Covid-19 kenden we enkele maanden vraaguitval omdat klanten gedwongen waren hun activiteiten in te perken. Inmiddels heeft de vraag zich hersteld en is er sprake van grote drukte. Onze webshop Klingele24.nl is nu ook online, hiermee bedienen we zowel particuliere als zakelijke klanten. Om de vraag bij te benen gaan we onze productiecapaciteit uitbreiden met een degel en automatiseren we onze inliner met een MUK robotmachine. Die automatisering gaat overigens niet ten koste van het aantal medewerkers.”

“Ik verwacht dat we straks mensen tekort komen. Naast ons ‘eigen’ personeel lenen we al jaren mensen van de Driestroom in. Dat zijn mensen met, zoals dat heet, een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze functioneren bij ons prima. Hun inzet is met name gericht op kleinschalige verpakkingsopdrachten die handwerk vereisen. Op deze wijze maken we het voor hen mogelijk te participeren in het arbeidsproces en is het voor ons mogelijk kleine opdrachten op een goede manier te verwerken.”

“Momenteel werken er vijf mensen via de Driestroom bij ons. Het aantal is nu helaas beperkt door de coronamaatregelen, maar we verwachten in de toekomst weer meer mensen te kunnen plaatsen. Overigens beschouwen we hen niet als een aparte club, ze dragen onze bedrijfskleding en zijn volledig opgenomen in de medewerkersgroep. Maar dat is in de Klingele bedrijfscultuur vanzelfsprekend. We gaan hier allemaal kameraadschappelijk met elkaar om. Inclusief is voor ons gewoon, net zoals duurzaamheid dat is.”

Klingele Golfkarton C.V. – Packaging Nijmegen
Binderskampweg 27 6545 CA Nijmegen
Telefoon 088 – 144 9000
E-Mail nijmegen@klingele.com
www.klingele.com
Webshop: www.klingele24.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

Onze partners