Gepubliceerd op 21 september 2021

Hoe behandel je een jetlag

Iedereen die naar het buitenland is geweest met tijdsverschil, heeft wel eens last gehad van een jetlag. Slapen in je eigen bed is dan het lekkerst. Bij boxspring kopen heb je de beste kwaliteit en service in matrassen, boxsprings en toppers.

Wat is een jetlag?

Een jetlag wordt herkend als een tijdelijke psychologische slaapstoornis. Een jetlag komt vaak voor na een langeafstandsvlucht waarbij je uit een ander tijdzone komt. Jouw biologische klok loopt dan niet meer gelijk met de lokale tijdsklok. De grootste kans op een jetlag heb je wanneer je van het Westen naar het Oosten reist, omdat je dan als het ware tijd verliest. Het herstellen van een jetlag duurt ongeveer een à twee dagen. Symptomen van een jetlag zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, maagklachten en eetlustverlies of juist trek hebben. Van een jetlag kan je goed ziek worden.

Wat te doen bij een jetlag?

Om zo snel mogelijk van de jetlag af te komen, moet je proberen in het normale ritme te komen van jouw lokale tijd. Dit betekent dat jij je biologische klok moet versnellen of vertragen. Pas bij de terugreis je slaapritme alvast aan de lokale tijd van het land waar je naar toe gaat. Tijdens en voor de vlucht is het beste om geen zware maaltijden te eten. Drink vooral geen cafeïne. Nu denk je misschien: waarom niet, dat houdt me toch wakker? Dat klopt, maar het verstoort ook je slaapritme. Heb je een horloge om, zet dan direct aan boord van het vliegtuig de tijd van je eindbestemming goed.

Heb je de dag erna last van een jetlag doe het dan rustig aan. Pas je jezelf aan de lokale tijd aan, dan wordt je jetlag alleen maar minder. Ook al is het moeilijk en wil je slapen omdat je moe bent, probeer het niet te doen. Vind je het echt lastig, probeer dan dingen te gaan doen, ga bijvoorbeeld je slaap- of studentenkamer opnieuw inrichten of opruimen. Door actief bezig te zijn, denk je er minder aan dat je moe bent.

Hulpmiddelen die je helpen bij het aanpassen van je slaapritme tijdens je reis

Is het al avond op jouw eindbestemming probeer dan toch te slapen, ook al is het voor jou nu overdag. Oordopjes, een slaapmasker en slaappillen kunnen jou daarbij helpen. Eet ook je maaltijden op de normale tijden van je eindbestemming. Het grootste voordeel is als je jouw reis zo boekt dat je ‘s avonds op plaats van bestemming aankomt. Dit is voordelig want na zo’n reis ben je best wel vermoeid en kan je toch gaan slapen in het goede slaapritme.

Onze partners