Gepubliceerd op 23 september 2021

De veranderde financieringswereld

Als ondernemer weet je waar je moet zijn; toch? Voor een financiering ga je naar….? Precies: de bank. En daar hebben we in Nederland een beperkt aantal smaken en kleuren in, maar bij voorkeur ga ja naar je huisbank. Zij kennen je, dus dan is het minder lastig om dat tijdelijke krediet of die financiering van je bedrijfspand.

Tenminste, zo was het in het verleden altijd. Maar in het laatste decennium is er op dit terrein bijzonder veel veranderd. Sinds de bankencrisis in 2008 wordt vanuit Europa regelgeving op banken uitgestrooid, die maakt, dat financieren van meer risicovolle posities niet meer vanzelfsprekend is. Om toch het MKB van dienst te kunnen zijn, zien we dat andere spelers zich op de markt begeven, om dit meer risicovolle deel van financieringen te gaan verstrekken.

Om een aantal voorbeelden te noemen: debiteurenbevoorschotting, leasing, informal investors, en crowdfunding zijn allemaal kanalen, waarmee de leemte van banken wordt ingevuld. Het wordt er voor jou als ondernemer dus niet altijd overzichtelijker op, wanneer zich er een financieringsbehoefte voordoet.

Bemiddelende partijen zijn, precies om diezelfde reden, de afgelopen jaren een belangrijke rol gaan spelen. Heb je nu als MKB-er een financieringsbehoefte, dan zou je misschien veel beter naar een financieringsbemiddelaar kunnen gaan. Onder het mom van ‘Wij van WC-eend adviseren u……’ is het maar de vraag in hoeverre een adviseur van de bank nog objectief adviseert. Een adviseur die niet afhankelijk is van zijn enige verkoopkanaal, zou wel eens veel beter in staat kunnen zijn om de juiste invulling te geven aan je financieringsbehoefte. Hij heeft tenslotte ook alle alternatieve financieringskanalen ter beschikking.

Een veel gehoorde klacht is, dat banken niets meer financieren. Daar zit natuurlijk wel een nuance in, maar u heeft gelijk, wanneer het gaat om financieringen waar wat meer risico aan kleeft. Daarom heeft Waardevoorjegeld een platform, waar honderden investeerders achter klaar staan om met hun opgebouwde vermogen MKB ondernemers te helpen, tegen een rentevergoeding die ook het risico vertaalt, net als bij banken in het verleden. Daarnaast hebben wij de beschikking over een netwerk van informal investors, die klaar staat om vermogen beschikbaar te stellen in ondernemingen met potentie.

Heb jij een plan? Wil jij een nieuw product lanceren? Wil jij de stap nemen naar een eigen pand, of ga zo maar door? De ‘nee’ van een bank is de ‘ja’ naar alternatieve kanalen. Maak er gebruik van! Neem contact op met Waardevoorjegeld.

Onze partners