Gepubliceerd op 22 september 2021

Nieuw verschijnsel: het kantoor als vluchthaven

Door de massale vlucht die het thuiswerken heeft genomen tijdens de coronapandemie, is een andere vlucht ontstaan: die vanuit huis naar kantoor. Het is bekend dat veel thuiswerkende stellen (zeker wanneer ze ook kinderen hebben) te kampen hebben met irritatie. Wanneer het enigszins mogelijk is, kiezen ze voor de omgekeerde wereld: een dagje naar kantoor om ‘in alle rust’ te kunnen werken.

Wie betaalt dat?

Werkgevers staan niet unaniem achter het idee dat thuiswerken de toekomst heeft. Sommigen houden liever een vinger aan de pols, en een oogje op de werknemer. Ook is men benieuwd naar de wetgeving: de thuiswerkplek moet ARBO-verantwoord ingericht worden en de bereikbaarheid optimaal zijn. Wie gaat goed werkend internet, een fatsoenlijke bureaustoel, eventueel een werktelefoon met hopelijk de goedkoopste sim only of zelfs de lunch betalen? Ook het energieverbruik van thuiswerkers zal toenemen in de winter. Over enkele van deze vraagstukken is al nagedacht, nu kantoren min of meer definitief leeglopen omdat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Pandemie of niet.

Nadelen thuiswerken

Men ervaart intussen de nadelen van het thuiswerken: niet alle papieren administratie is voorhanden, het bijkletsen (en bezigen van onvervalste kantoorhumor) met collega’s wordt gemist en er is te veel afleiding en zelfs irritatie. Daar komt bij dat menig huis in eerste instantie niet is ingericht om kantoorwerk te verrichten. De nadelen van het thuiswerken zijn dus zowel aan het licht gekomen door karaktertrekken en de relatieperikelen van de werknemer als door praktische zaken.

Uitrusten op kantoor

Het doet denken aan een aflevering van de populaire en licht satirische strip Jan, Jans en de Kinderen, waarin vader Jan zich een dagje ziekmeldt om bij te komen. Hij wil uitslapen, maar vrouw Jans gaat het bed verschonen. Rustig op de bank zitten gaat ook niet, omdat er gestofzuigd moet worden. En wanneer er zware spullen gesjouwd moeten worden, gaat Jan al mopperend mee boodschappen doen. Totdat hij het zat is, zijn pak aantrekt en zijn aktetas pakt en zegt: “Ik ga naar kantoor, dan kan ik nog een paar uurtjes uitrusten.”

Kantoor aantrekkelijker maken

Schrijver/tekenaar Jan Kruis zal het niet zo bedoeld hebben, maar hij deed in die jaren ’70 een voorspelling die een halve eeuw later uit zou komen: mensen vluchten naar kantoor voor hun ‘rust’. En al zal die door Jan beoogde rust niet helemaal de bedoeling zijn – er moet immers gewerkt worden – de werknemer kan hier op inspelen door de werkplek in ieder geval een aantrekkelijke concurrent van de thuiswerplek te maken.

Onze partners