Gepubliceerd op 10 december 2019

Nuttige tips voor het plaatsen van inbouwspots

Met inbouwspots heeft u mooi weggewerkte verlichting in het plafond. U heeft geen last van opvallende armaturen die u bovendien schoon moet houden en u verkrijgt toch voldoende verlichting. Bovendien kunnen de spots zorgen voor sfeerverlichting, algemene verlichting of accentverlichting. Hoewel veel inbouwspotjes standaard zijn, kunnen er enkele bijzondere situaties zijn waar u op moet letten.

Badkamer inbouwspots

De badkamer is een ideale ruimte waar u spots kunt plaatsen. Het zijn vaak kleinere ruimtes waar u maar weinig ruimte heeft om grote opvallende lampen neer te hangen. Bovendien zijn spots overal te plaatsen, zodat u op iedere plek de gewenste verlichting krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan spots boven het bad, de douche en uiteraard rondom de wastafel. Alleen waar u rekening mee moet houden, is dat de badkamer een vochtige ruimte is. U mag hier daarom niet dezelfde inbouwspots plaatsen die u ook in uw woonkamer zou plaatsen. Uw spots moeten minimaal spatwaterdicht of volledig waterdicht zijn. Hiervoor deelt u de badkamer in zones in. Zone 1 is bijvoorbeeld de meest vochtgevoelige plek en bevindt zich direct rondom het bad of de douche. Zone 2 daarentegen is de ruimte tot 60 centimeter van de natte ruimte. Zone 3 is de meest droge ruimte van de badkamer en ligt het verste weg van de natte ruimtes. In iedere zone plaatst u spots die aan een bepaalde IP-waarde voldoen. Hoe hoger deze IP-waarde is, hoe beter zijn de spots beschermd tegen vocht. Het spreekt voor zich dat u in zone 1 badkamer inbouwspots plaatst met de hoogste IP-waarde en in zone 3 met een lagere IP-waarde. Vaak wordt gewerkt met inbouwspots met een IP-waarde van 44 of 65.

Ondiepe inbouwspots

Inbouwspots worden normaliter in een verlaagd plafond ingebouwd. Maar heeft u ruimtes waar een verlaagd plafond lastig geplaatst kan worden? Als de ruimte tussen het originele plafond en het verlaagde plafond maar zeer beperkt is, dan zullen standaard spots hier niet passen. Toch kunt u met een zeer minieme ruimte in het plafond spots plaatsen. U kiest dan voor speciale ondiepe inbouwspots. Deze spots zijn dusdanig laag dat ze in vrijwel alle plafonds met een lage inbouwdiepte geplaatst kunnen worden.

Wilt u kleinere inbouwspots?

De meeste spots hebben een bepaalde standaardmaat. Als deze afmeting te groot voor u is, dan kunt u voor kleine inbouwspots kiezen. U heeft misschien te weinig ruimte in uw plafond of u wilt met minispots een bepaalde sfeer creëren? Kleine LED inbouwspots zullen ook in een plafond met beperkte afmetingen passen. Tevens heeft u de mogelijkheid om met diverse kleine inbouwspotjes een sterrenhemel te creëren. Dit kan heel sfeervol toegepast worden in bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer.

Onze partners