Gepubliceerd op 28 juni 2021

Cyberrisico’s bij thuiswerken

Het nieuwe werken. Je hebt de term vast weleens voorbij zien komen. Hoewel het voor velen heerlijk is om lekker flexibel vanuit huis te werken, brengt het ook de nodige twijfels met zich mee. Sterker nog: uit onderzoek omtrent veilig thuiswerken van VPNGids blijkt dat lang niet iedereen even veilig is wanneer er vanuit huis gewerkt wordt. Zo blijkt een groot deel van de thuiswerkers geen wachtwoordmanager te gebruiken, en worden updates regelmatig uitgesteld.

Het resultaat? Een vergroot risico op datalekken, fraude en andere cybercriminaliteit.

Wie loopt er risico?

Cybercriminelen zijn nog nooit zo actief geweest als nu. De overgang naar het thuiswerken werd in veel gevallen zo resoluut gemaakt, dat het stukje online veiligheid vaak pas na enkele weken of zelfs maanden aan bod komt. Zeker organisaties bij welke thuiswerken nog geen ingeburgerd iets was, komen ineens allerlei nieuwe risico’s kijken.

Wanneer er onveilig vanuit huis gewerkt wordt (denk bijvoorbeeld aan een onbeveiligde wifi-verbinding, reageren op phishing, het gebruik van een openbaar netwerk of het gebrek aan virusscanner updates) loopt niet alleen de thuiswerker in kwestie, maar de hele onderneming risico. Iets waar cybercriminelen juist nu op inspelen! Een zwakke virusscanner of een onbeveiligd bedrijfsnetwerk zijn nu eenmaal té makkelijk om te negeren.

Wat kun je doen om cyberrisico’s bij thuiswerken te verkleinen?

Er zijn meerdere manieren om cyberrisico’s bij het thuiswerken zo klein mogelijk te houden en de organisatie te beschermen tegen inbraken van buitenaf. Zo zal er eerst gekeken moeten worden welke risico’s een organisatie loopt en vervolgens wat er gedaan kan worden om die risico’s zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan:

  • Versleutelde verbindingen via een VPN. Hierdoor blijft al het online verkeer anoniem en beveiligd.
  • Het gebruik van veilige programma’s waar bedrijfsgerelateerde zaken besproken kunnen worden.
  • Bedrijfscomputers zodat je als organisatie zeker weet dat alle software updated is.
  • Het gebruik van goede virusscanners en firewalls op zowel pc als smartphone.
  • Het gebruik van een veilige cloudopslag.
  • Het gebruik van wachtwoordmanagers.
  • Uitbreiding van de IT-capaciteit om het thuiswerken te monitoren.
  • Online training om phishing te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat ook thuiswerkers op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s die het thuiswerken met zich meebrengt. Een online training en mogelijke tools als een wachtwoordmanager zorgen ervoor dat risico’s steeds kleiner worden. Hoe meer het thuiswerken gemonitord wordt, hoe kleiner de risico’s.

Twijfel je? Schakel dan de hulp van een expert in zodat deze je kan adviseren op het gebied van cyberrisico’s en hoe je deze makkelijk en snel kunt voorkomen. Uiteindelijk is de mens de zwakste schakel!

Onze partners