Gepubliceerd op 27 augustus 2021

Een kwestie van mee-verzekeren

Een personenauto verzekeren is veelal eenvoudig, maar een bestelauto verzekeren vraagt meer kennis, omdat er meer en andere risico’s zijn.

De ene buurman rijdt ’s avonds zijn oprit op in een leaseauto, de andere komt thuis in een bestelwagen. De leaseauto oogt anoniem, de bestelbus maakt aan de zijkanten reclame voor het bedrijf waar de buurman werkt. Voor een grondige en snelle ontstopping moet je dat nummer bellen, of je scant met je telefoon de QR code boven de achterbumper, dan kun je ook meteen de prijzen zien. Terwijl voorbijgangers bij de leaseauto denken: in dat huis kunnen ze zich blijkbaar een chique wagen veroorloven, zullen ze bij de bestelwagen eerder menen dat het toilet er aan het overlopen is. Met andere woorden: zowel de leaseauto als de bestelbus worden de werknemer door de werkgever ter beschikking gesteld, maar de eerste heeft evengoed een private uitstraling terwijl de laatste altijd een werkinstrument lijkt.

Wisselend gebruik

De leaseauto is een personenwagen voor woon/werkverkeer. De werknemer is de voornaamste bestuurder, zowel zakelijk als privé. Bij het leasecontract hoort een polis die alle schade dekt, net zoals al het onderhoud is de premie bij de prijs inbegrepen. Bij een bestelauto ligt dat anders. Vaak maken meerdere werknemers gebruik van de wagen, soms wordt hij mee naar huis genomen, soms blijft hij bij het bedrijf geparkeerd staan. Dat wisselende gebruik maakt het eigenaarschap niet zo eenduidig, ook al is de bestelauto op papier gewoon van de baas. Het betekent namelijk dat de mate waarin de bestuurder de bestelauto als ‘zijn’ of ‘haar’ wagen beschouwt varieert. Dat kan gevolgen hebben voor de wijze waarop ermee gereden wordt. Een nonchalante chauffeur maakt eerder brokken, van een onnozel paaltje dat een kras veroorzaakt tot een serieuze botsing met letselschade voor de tegenpartij. Een gehaaste werknemer, die veel tijd is kwijtgeraakt in een verkeersopstopping, kan ook makkelijker vergeten de bestelauto af te sluiten als hij bij de klant is. Een openstaande zijdeur die passanten het volle zicht geeft op gereedschap en onderdelen is natuurlijk uitnodigend voor mensen met slechte bedoelingen. Gestolen materiaal is al een verliespost als het eigen bezit is, maar het wordt nog erger (en complexer) als het goederen zijn van een leverancier, nog onbetaald. Wordt die diefstal vergoed? Niet in alle gevallen.

Als een handschoen

Een bestelauto verzekeren vraagt dus wel de nodige kennis en aandacht. Eerst moet u als werkgever nagaan wát er allemaal (mee)verzekert dient te worden en daarna hoe dat in een polis moet worden vormgegeven. Juist omdat de bestelwagen zuiver een werkinstrument is, is het extra belangrijk dat alles van meet af aan goed geregeld is, zodat u als eigenaar niet in ingewikkelde en tijdrovende procedures terecht komt áls er eens iets voorvalt. Elke dag dat een bestelauto immers niet op de weg is, kost u geld. Dat alles maakt van het verzekeren van een bestelauto specialistenwerk. Dus laat u informeren door een goede verzekeringsadviseur over een goede bestelautoverzekering. Informeer u gedegen en kies de juiste, zodat uw hart nooit meer bang twee slagen moet overslaan als uw monteurs of bezorgers weer eens achteloos achter het stuur van uw bestelauto plaatsnemen en verkwistend gas geven als ze ermee wegrijden.

Meer informatie over het verzekeren van een bestelauto? Kijk dan hier.

Tekst: Jeroen Kuypers

Onze partners