Gepubliceerd op 29 september 2021

Wat zet je op een cv? Tips & adviezen

Als je op zoek bent naar nieuw werk, is het verstandig om goed voorbereid te gaan solliciteren. Een van de belangrijkste voorwaarden hierbij is dat je moet zorgen voor een goed en duidelijk curriculum vitae. Maar hoe pak je dit aan? Wat hoort er wel of juist niet in een aantrekkelijke cv te staan? Om jouw baankansen te vergroten hebben we de beste tips, onder meer van Lerensolliciteren.nl, voor je verzameld. Profiteer ervan en leer een curriculum vitae op te stellen die meteen de aandacht trekt van jouw potentiële nieuwe werkgever!

De ideale omvang van een cv

Een eerste aandachtspunt bij het opstellen van een curriculum vitae is de omvang ervan. Op dit punt gaan veel sollicitanten de fout in. Ze.maken van hun cv een soort autobiografie, waarin gedetailleerd alles wordt opgeteld wat er op gebied van werk, hobby’s, opleidingen en persoonlijkheid te melden valt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Een potentiële werkgever wil snel, in maximaal 2 A4’tjes, weten wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Heb je nog niet zo’n lang arbeidsverleden en ben je vrij nieuw op de arbeidsmarkt? Dan volstaat 1 A’tje vaak voor een cv.

Thema’s die je aan bod moet laten komen voor een sterk cv

Een goed curriculum vitae is een beknopt document, maar er moet wel de meest cruciale informatie in staan. Denk hierbij aan persoonsgegeven (naam, adres, mailadres, telefoonnummer, etc.), of je een rijbewijs hebt, relevante opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd en, last but not least, je werkverleden. Ook je sterke karaktereigenschappen, hobby’s en speciale vaardigheden mag je benoemen, zoals beheersing van andere talen, flexibiliteit en (eventueel) ICT-vaardigheden. Probeer de cv hierbij altijd aan te passen aan de eisen en wensen die in de vacature worden gesteld. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan in de ICT-sector, is het vermelden van de krantenwijk die je vroeger liep natuurlijk niet echt relevant.

Zorg voor een duidelijke structuur

Wie direct wil opvallen met zijn of haar curriculum vitae, kan dit goed doen door een overzichtelijke en gestructureerde cv te maken. Zorg voor duidelijke

tussenkopjes, die je vetgedrukt weerggeeft, zodat degene die jouw cv met sollicitatiebrief in handen krijgt snel kan zien wat jouw kwaliteiten zijn, welke studies je hebt gevolgd en hoe het ervoor staat met je werkervaring. Werkgevers die vacatures uitzetten krijgen namelijk vaak veel reacties, waardoor ze de cv’s snel willen scannen. Door beknopt te zijn en een duidelijke structuur aan te brengen, kom je de werkgever enorm tegemoet en vergroot je je eigen kansen op een gesprek cq. baan! Naast een duidelijke en overzichtelijke cv is het ook van belang om de nodige aandacht te besteden aan de lay-out van het document. Zorg voor een duidelijk leesbaar lettertype, het juiste letterformaat en eventueel een klein logo dat positief opvalt.

Begin met de meest relevante werkervaring en opleiding

De opbouw van deelkopjes, zoals werkervaring, opleidingen en cursussen, hoef je niet per se in chronologische volgorde in je curriculum vitae weer te geven. Het komt sterk over als je ervoor kiest om de belangrijkste banen, opleidingen en cursussen bovenaan te vermelden en dus op volgorde van belangrijkheid te zetten. Zo krijgt degen bij wie je solliciteert direct een goed gevoel over jouw geschiktheid voor de betreffende vacature.

Een cv kun je aanvullen met een korte en flitsende video, waarin je jezelf presenteert

Een cv moet altijd gepaard gaan met een korte motivatiebrief. Idealiter is de motivatiebrief niet langer dan één A4’tje. Je kunt er naast (of in plaats van) deze brief ook voor kiezen om jezelf wat levendiger te presenteren door een korte video van jezelf te maken. Een potentiële werkgever krijgt dan direct een goed beeld van wie jij als persoon bent. De sollicitatievideo die je maakt moet natuurlijk wel de aandacht trekken, dus zorg voor enig enthousiasme. Er zijn in Nederland diverse bedrijven die alles weten van hoe je een goede sollicitatievideo maakt, waarmee je de aandacht van de werkgever kunt trekken en de kansen vergroot op die droombaan!

Zorg ervoor dat er geen typefouten in je cv & in de sollicitatiebrief staan

Ten slotte nog een laatste belangrijke tip voor iedereen die een goede cv wil opstellen. Laat je cv altijd door een paar andere mensen nalezen. Vaak ben je

blind voor je eigen teksten en zie je uiteindelijk kleine typefoutjes niet meer. Een cv en/of sollicitatiebrief met een of meer typefouten erin is een doodzonde en kan je kans op die fantastische baan te grabbel gooien. Scan je cv daarom goed op fouten, evenals je sollicitatiebrief, en laat deze door enkele mensen in je directe omgeving nalezen!

Onze partners