Gepubliceerd op 29 september 2021

Vijf generaties, één werkplek

Steeds vaker zien we werkplekken met vijf generaties. Hoe kunnen we in dit nieuwe tijdperk van samenwerking zulke grote verschillen samenbrengen en welke rol speelt technologie hierin?

Van 70-plussers, traditionalisten en babyboomers tot de 50-plussers, die we generatie X noemen, de millennials en Generatie Z – op menig werkplek vinden we tegenwoordig vijf generaties. En we kennen allemaal de stereotypen: millennials willen directheid en hapklare informatie, terwijl oudere werknemers een meer formele hiërarchie zoeken. Hoewel sommige aannames soms waar zijn, zijn er nog steeds meer zaken die we gemeen hebben dan zaken die ons scheiden.

Post-corona werken

Nu het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is komen te vervallen, keren de kantoormedewerkers steeds vaker terug naar kantoor. Wel eisen we bepaalde veranderingen aan onze werkplek – zeker om productiviteit en positiviteit op de werkplek te creëren.

“Om de hybride werkplek effectief te maken, zijn twee zaken essentieel: enerzijds de beschikbaarheid van technologie en weten hoe je er optimaal gebruik van maakt, en anderzijds training over hoe je efficiënt samenwerkt en hoe je de bedrijfscultuur levend houdt”, zegt Viola V. Kraus, psycholoog gespecialiseerd in ‘the future of work’. Wilbert Hendriks, Manager Marketing & Strategie bij Sharp Electronics Benelux, vult aan: “Het is belangrijk om de verwachtingen te managen en na te gaan wat medewerkers willen om de transitie soepel te laten verlopen en balans aan te brengen tussen werken op afstand en werken op kantoor. Het is tijd om meer ruimte, systemen en de mentaliteit voor samenwerken te omarmen om zo tegemoet te komen aan de behoeften van medewerkers na de pandemie, van welke generatie zij ook zijn.”

Technologie biedt een kans om alle behoeften samen te brengen, zodat iedereen ervan kan profiteren. Bij samenwerking draait het immers allemaal om communicatie, en de juiste technologie kan daarbij helpen. Generaties kunnen echter heel verschillend denken over de manier waarop ze het best communiceren. Veel veertigplussers doen dit het liefst face-to-face of via de telefoon, terwijl millennials met hun ogen vastgeplakt zitten aan draagbare schermen en zich een hoedje schrikken als ze hun ringtone horen overgaan.

Technologie voor alle leeftijden

Dit contrast benadrukt hoe universele behoeften die leeftijdsgroepen overstijgen en de gewone menselijke toenadering centraal gesteld moeten worden bij elk nieuw stukje bedrijfstechnologie dat wordt geïntroduceerd. Maar nieuwe technologieën op de werkplek worden alleen een succes als we allemaal openstaan voor nieuw gedrag. Soms gaat dat noodgedwongen, zoals tijdens de coronapandemie. Zo steeg het gebruik van Microsoft Teams sinds de crisis van 35 miljoen naar 75 miljoen.

Babyboomers verbaasden zich erover hoe gemakkelijk dit deel ging uitmaken van hun werkdag. De aanpassing bewees hoe we ons allemaal onderdeel voelen van een gezamenlijke toekomst door samen technologie te omarmen, zelfs als dat niet voorzien was. Technologie zal altijd verouderen, maar mensen met elkaar in contact brengen is een concept dat nooit zal verouderen.

Benieuwd naar hoe de werkplek van de toekomst eruitziet en wat de rol van de juiste technologie is op de hybride werkplek? Ga dan naar www.sharp.nl/werkplek.

Onze partners