Gepubliceerd op 29 april 2021

Het belang van goede koffie tijdens je werk

De kans dat je koffie bij je hebt staan terwijl je dit leest, is groot. Koffie en werk zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar waarom eigenlijk? Waarom drinken we nu zo graag koffie als we aan het werk zijn en waarom is het als bedrijf belangrijk om goede koffie voor je werknemers en klanten te regelen?

“Welkom, kan ik een kopje koffie voor u inschenken?” Het is waarschijnlijk de meest uitgesproken zin binnen een bedrijf en vaak de eerste zin om de ander zich op zijn/haar gemak te laten voelen. Koffie geeft een welkom, een warm gevoel. Maar goede koffie doet nog veel meer. De voordelen van het kiezen van de beste koffiebonen voor jouw personeel op een rijtje.

Koffie, stemming en alertheid

Een lage tot matige dosis cafeïne kan angst wegnemen. Het op het gemak stellen door koffie, is dus een effectieve methode. Maar koffie doet meer. Het zorgt ook voor alertheid en aandacht. Een goed gesprek, is dus gebaat bij een kopje koffie. Ook bij nachtdiensten en lange autoritten, helpt koffie de aandacht er bij te houden.

Veiliger werken

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de effecten van cafeïne op de alertheid vooral zichtbaar zijn in situaties waarin mensen minder alert zijn. Dat kan zijn door een verkoudheid maar ook vlak na de lunch. Het loont daarom om in de ruimte waar de lunch wordt genuttigd een koffiemachine en cups van koffiecupster te plaatsen. Na de lunch je werknemers mét koffie naar hun werkplek laten gaan, zorgt voor meer alertheid na de lunchtijd.

Bij werken in de nacht blijkt dat de cafeïne in koffie het aantal cognitieve fouten en ongevallen met ongeveer de helft terugbrengt. De proefpersonen namen daarbij dagelijks meer dan 220 mg cafeïne consumeren wat neerkomt op circa 2 kopjes koffie. Dit bewijst dat het goddelijke drankje uit de Lavazza cups ook voordelen oplevert voor de prestaties en veiligheid.

Koffie en je geheugen

Naast de al genoemde effecten van koffie, en het feit dat het gewoon een heerlijk drankje is, zijn er ook nog aanwijzingen dat het drinken van cafeïne houdende koffie een gunstig effect heeft op het werkgeheugen. Bij een matige dosering kan cafeïne het werkgeheugen vergroten. Te veel cafeïne is overigens niet goed en lijkt een omgekeerd effect te hebben.

Persoonlijkheid en koffie

Het is al even geleden maar een onderzoek uit 2010 wijst erop dat het effect van koffie kan samenhangen met de persoonlijkheid van degene die het nuttigt. Want hoewel cafeïne het werkgeheugen bij extraverte mensen wel verbeterde, was dit bij introverte mensen niet of minder het geval. Neemt natuurlijk niet weg, dat je ook je introverte personeelsleden blij maakt met lekkere koffie.

Ook koffie met suiker (glucose) spelen een rol bij het bij de les blijven. Het consumeren van het gelijktijdige consumeren van beide stoffen zou de efficiency van het aandachtsysteem vergroten. Het meest opmerkelijk was dat de proefpersonen, die het gecombineerde drankje dronken, dezelfde prestaties lieten zien als andere proefpersonen maar er gelijktijdig in de aandachtsgebieden in de hersenen minder activatie vereist was.

Onze partners