Gepubliceerd op 28 september 2021

Yellow Energy BV, Arnhem: De uitvinder die boeren werkelijk wil helpen.

Van schadelijke drijfmest naar een milieu vriendelijke meststof, dat behelst zijn uitvinding in de praktijk. De veehouders van Nederland verkrijgen hiermee Goed Nieuws. Want de stikstof-en landbouw crises gaat ons allemaal aan… De werkplaats op het industrieterrein De Kleefse Waard te Arnhem  vult zich met een penetrante geur. De uitvinder steekt een slurfachtig, met een grijze kist verbonden instrument in de emmer. Plots klinkt er veel geknetter, alsof er een honderdduizend klapper afgaat. Een kleine blikseminslag, de vonken vliegen er letterlijk vanaf. Achter zijn veiligheidsbril oogt Van der Weide onaangedaan, als een kok die door zijn soep roert.

Wat ik net deed noem ik udaristatie. Udar is Russisch voor bliksem of inslag. Met udarisatie veroorzaak ik plasma-fysica. Het moleculair ontleden van de elementen en afdoden van gisten, schimmels en bacterieen. Vervolgens voeg ik wei – een reststof die overblijft na het omzetten van melk in kaas – toe. Het resultaat: de drijfmest drab is onschadelijk gemaakt, sterk: zelfs zeer voedzaam voor de bodem en geschikt om uitgestrooid te worden over het land.”  Daarmee is het ontstaan van schadelijke stikstoffen als methaan, blauwgas en ammoniak ook vermeden bij de stallen. De hele landbouw verlost van het stikstof probleem ? Te mooi om waar te zijn. Dat nog wel in Arnhem en Gelderland.

Met zijn uitvinding wil Van der Weide boeren helpen om de transitie naar kringlooplandbouw te maken. ,,Geen conventionele landbouw, met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Die is rood, slecht voor de bodem, dier en mens. Maar ook geen groen: biologische landbouw. Opmerkelijke uitspraken van de uitvinder…..en visionair, van der Weide. Rood en groen vinden elkaar nooit. Daarom ga ik voor de gulden middenweg: geel. Vandaar dat mijn bedrijf Yellow Agro en Yellow Energy heet.”

De welbespraakte, bedachtzaam formulerende heer die claimt het stikstofprobleem in de agrarische sector te kunnen oplossen neemt na de demonstratie plaats achter zijn bureau. Op verzoek vertelt Van der Weide over zichzelf. Geboren in het Friese Bolsward. Bouwkunde gestudeerd, op de scheepvaartschool gezeten, afgewezen op de Rietveld Academie. ,,Ik werkte bij PTT Post toen ik besloot dat mijn toekomst niet in Nederland lag.”

Na de val van De Muur vertrok Van der Weide naar het Oostblok. ,,Als kind sloeg ik de Bosatlas open en staarde gefascineerd naar dat enorme land, de Sovjet-Unie. Als prille twintiger ben ik er, samen met een vriend, drie weken geweest. Dat was nog het oude USSR in 1983 met de automobiel.

De fascinatie voor het Oostblok combineerde Van der Weide met zijn voorliefde voor landbouw. ,,In 1998 begon ik een kaasfabriek in Oost Slowakije. We maakten Nederlandse kaas die als Uniekaas in de schappen van Walmart belandde in Amerika.” Gevraagd naar hoe hij aan kennis kwam: ,,Al doende leert men. Ik ben autodidact. Alles wat ik lees of hoor en waar ik wat mee kan, noteer ik”, zegt hij, een volgeschreven schriftje openslaand. Mijn onderzoeken zijn ook altijd empirisch.

Nadat Uniekaas zich terugtrok uit Slowakije eindigde zijn kaasavontuur en begon Van der Weide aan wat uitgroeide tot zijn levenswerk: kunstmest van het agrarische wereldtoneel duwen. ,,Ik zeg altijd: kunstmest is alleen geschikt voor kunstgras, niet meer en niet minder..” In Slowakije ontwikkelde Van der Weide organische korrels. ,,Van 1000 liter melk maak je 100 kilo kaas. Je houdtenorm veel over: de reststof wei, dat enorm voedzaam voor de bodem blijkt.”

Het communisme welke ik nog letterlijk in uitvoer heb meegemaakt leek simpel maar was funest voor de aarde. Het ongeloof dat er geen God zou bestaan en dat we uit evolutie komen is te bizar voor woorden , als Willibrordus van der Weide.

Rijk werd Van der Weide niet van de weikorrels die CONDIT heette, doordat zijn toenmalige zuivelpartner hem vakkundig zijn uitvinding ontnam. Condit werd voortaan een soort kunstmest waarbij alleen geld belangen regeerde. Een zeer pijnlijke ervaring in mn leven was dat.. Een lang verhaal kort: ,,Hij verliet hij in 2015 het voormalige Oostblok. ,,Ik wist dat ik met mijn visie,kennis meer kans maakte in Nederland, een van de hoogst ontwikkelde agrarische en zuivel landen ter wereld.”

 Van der Weide kwam terecht in de stad waar hij voor zijn vertrek naar de voormalige Sovjet-Unie kort woonde: Arnhem. ,,Ik belandde er in wat ik de mooiste villa van de stad noemde.De daklozenopvang op de Remisestraat….. Ik ben de gemeente Arnhem enorm dankbaar dat ze me geholpen hebben.” Van der Weide kwam via de bijstand terecht in een ondernemerstraject. Met een subsidie van de Provincie Gelderland werkt hij sinds 2018 op industrieterrein Kleefse Waard aan het beter maken van de volgens hem verziekte landbouw. Het is fantastisch dat deze provincie Gelderland ook graag een kunstmest vrije landbouw wil. Ze omarmen de kringloop landbouw. Hiermee zijn ze trendzetter. Hoef niet meer met kromme tenen aan tafel te zitten. Hun moed apprecieer ik , voor mij om erpraktisch invulling aan te geven.

,,Pak een tomaat uit de supermarkt. Die is mooi rood. De kleur is misleidend. De tomaat is geurloos. Een voedselarme bodem of tuinkas zorgt voor een voedselarme oogst.” Zijn boodschap is: investeer in een gezonde bodem. ,,Nu gaan er miljarden om in de farmaceutische industrie. Voorkomen is beter dan genezen: de boer zou de apotheker van het volk moeten zijn !”

Resultaten uit het laboratorium geven hem naar eigen zeggen gelijk. Ik vorm, in tegenstelling tot de kunstmestindustrie, geen bedreiging voor de bodem. Ik probeer de bodem en daarmee de boer juist te redden.” Momenteel werk ik samen met mijn collega uit de Oekraine , Ir. Yuri Rakotsy een pilot model uit. Deze hopen we in de nawinter te kunnen demonstreren op een boerderij in de Achterhoek. Tijdens de UDAR operatie zal de drijfmest een voor-en nabehandeling krijgen met bacterien. Dit is zeker nog niet eerder vertoont in de wereld.Met weinig kosten de drijfmest omzetten naar een milieur vriendelijke meststof is de doelstelling. Het CO2 vraagstuk bij de Boer hiermee te hebben getackeld. Aan het einde van het gesprek zet Van der Weide een dandyachtige bolhoed op zijn hoofd en zegt: Weet u, ik ben een gelovig man. Ik sta voor het rentmeesterschap. Dat is en kan nooit zonder God te roemen…..

Aldus ; Willibrordus van der Weide

Onze partners