Gepubliceerd op 3 maart 2021

One-size-fits-all biedt geen uitkomst voor thuiswerkers

Thuiswerken is voor veel mensen structureel geworden. Werknemers die nu al maandenlang, soms zelfs een jaar, verplicht thuiswerken beginnen op meerdere fronten klachten te ontwikkelen. Zowel op fysiek als mentaal niveau is het gebrek aan afwisseling en sociale contacten slopend.

Zoom façade

ScorecardVeel werkgevers zijn ervan doordrongen dat ondersteuning vanuit hun zijde nodig is, maar waar te beginnen? Op mentaal vlak moeten werknemers zich verbonden blijven voelen bij hun werkgever. Daarvoor is regelmatig contact via Zoom of Teams een minimale vereiste. Maar het blijft een uitdaging om als leidinggevende daadwerkelijk inzage krijgen achter de online façade.

Daarnaast is het volgens de Arbowet noodzakelijk dat op elke plek waar arbeid verricht wordt de regels zo goed als mogelijk worden nageleefd. Kantoren kunnen relatief eenvoudig volgens de arbo normen worden ingericht, maar thuis is dat niet zo overzichtelijk. Iedereen woont anders, heeft een andere smaak, en als werkgever kan je je mensen niet dwingen om bijvoorbeeld een kantoorstoel in de keuken neer te zetten.

Top 5 fysieke klachten

Volgens recent onderzoek van TNO* betreft thuiswerken veelal inactief beeldschermwerk. Van de thuiswerkers in het onderzoek gaf 9 van de 10 werknemers aan meer dan 6 uur per dag achter een beeldscherm te zitten. Dit leidt dan ook tot meerdere fysieke klachten, waarvan de top 5 door Ergo therapeute Yvette Schoorl samengevat kan worden als:

  1. Onderrugklachten
  2. Nek- en schouderklachten
  3. Polsklachten
  4. Tintelende vingers
  5. Kramp in de benen

Als werkgever kan je aan de hand van vragenlijsten nagaan of de thuiswerkplek bijvoorbeeld ergonomisch is ingericht. Dat valt onder de algehele zorgplicht van de werkgever, ook thuis gelden deze regels.

Maatwerk oplossing

Door middel van de ErgoCheck©, een overzichtelijke online checklist speciaal ontworpen voor thuiswerkers, krijgt elke werknemer persoonlijke tips & trics om thuis een ergonomische werkplek te realiseren. Bijvoorbeeld door zitten en staan af te wisselen waarbij een eenvoudige zit-sta verhoger al een goede oplossing is. Of een extra kussentje om de keukenstoel beter aan de onderrug aan te laten sluiten. De werkgever ontvangt van veel voorkomende klachten een rapportage en kan zo langdurig verzuim en de inzet van arbo artsen beperken. De werkgever biedt hiermee een maatwerk oplossing aan, hoeft Enkel producten aan te schaffen die aansluiten bij de resultaten van de checklist.

Ergocheck

ErgoCheck© is volledig geautomatiseerd en daarmee voldoet de werkgever pro-actief aan zijn zorgplicht. Tegelijkertijd kan de werknemer comfortabel en klachtenvrij thuis blijven werken. ErgoCheck© is inclusief management rapportage en persoonlijke scorecards. Voor meer informatie neem contact op met Anneloes Topper op 06-54663280.

HOS2020 Laan van Kronenburg 14, 1183 AS Amstelveen.

Onze partners